Noul Cod Fiscal este și mai nou. Guvernul s-a răzgândit și amână unele taxe
Abia lansat în dezbatere publică, proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost din nou modificat, Guvernul făcând câțiva pași înapoi, la presiunea mediului de afaceri.
Guvernul ia în calcul amânarea intrării în vigoare a unor modificări prevăzute de Ordinul de modificare a Codului Fiscal abia lansat în dezbatere publică, la presiunea mediului de afaceri și a patronatelor. S-ar putea amâna, astfel, măsurile care vizează HoReCa, privind eliminarea impozitul specific aplicabil în acest domeniu și taxarea acestor entități cu 1% pe cifra de afaceri (similar microîntreprinderilor), care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 august 2022, până la 1 ianuarie 2023. Reprezentanții industriei HoReCa au cerut chiar să nu fie obligați să plătească impozit pe cifra de afaceri, ci să aibă posibilitatea de a opta inclusiv pentru impozit pe profit.
Printre solicitările mediului de afaceri, patronatelor și sindicatelor s-a numărat și amânarea pentru 2023 a majorării accizei pe alcool și a obligației de a plăti contribuții la nivelul salariului minim de către persoanele angajate pe contracte part-time, iar cei din industria jocurilor de noroc au solicitat renunțarea la intenția de a impozita cu până la 40% câștigurile jucătorilor, în vreme ce primarii au cerut ca impozitul pe clădiri să fie în cotă fixă.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat marți seară, referitor la modificările fiscale pregătite de Coaliția de guvernare, că „a fost un proiect pus în dezbatere publică și apar alte păreri din societate. Au fost niște întâlniri cu reprezentanții primarilor, autorităților locale, cu reprezentanți din zona economică și bineînțeles din HoReCa. Și în astfel de situații este firesc să asculți argumentele lor și să faci eventual niște schimbări. (…) La HoReCa, concluzia este că rămâne ceea ce propune Guvernul, dar nu de la 1 august, ci de la 1 ianuarie. Până la urmă este o abordare corectă, pentru că este în desfășurare sezonul turistic, pe de o parte, pe de altă parte legea spune să aștepți 6 luni, să nu pui în aplicare schimbările în Codul fiscal, în Codul de procedură fiscală. (…) Sunt și alte schimbări mici legate de IMM-uri, legate de microintreprinderi, legate de jocurile de noroc, unde mergem pe o taxare mare. Acolo a fost chiar propunerea noastră și susținem – dacă taxezi munca, trebuie să taxezi și norocul, nu se poate altfel. Dar mai sunt mici modificări… până se realizează acea formă care va fi adoptată în Guvern”, a declarat Kelemen Hunor la B1Tv.
Potrivit noilor modificări, microîntreprinderile nu vor mai fi obligate să facă angajări, însă firmele fără angajați vor plăti automat impozit pe profit (16%), iar companiile care au cel puțin un angajat plătesc un impozit de 1% din cifra de afaceri dacă se încadrează în noul plafon stabilit de guvern de până la 500 de mii de euro. Până acum, microîntreprinderile fără angajați plăteau un impozit pe profit de 3% – această facilitate a fost, practic, eliminată.
De asemenea, consultanța și managementul vor fi definite mai clar, în contextul în care ordonanța prevede că vor fi limitate la 20% veniturile obținute din aceste activități.
Modificări vor fi făcute și în ceea ce privește diurnele transportatorilor, după ce aceștia au criticat măsurile anunțate de Guvern, astfel că diurna acestora va fi eliminată din veniturile extra-salariale.
În cazul impozitului de proprietate, pentru care se propunea instituirea unui prag minimal 0,1% – 0,2% la clădiri rezidențiale, iar la clădiri nerezidentiale unul de 1% – 1,3%, în cazul cărora se pare că propunerea va fi anulată va rămâne pragul de 0,1 la rezidential și de 0,5 la suta la nerezidential, dar nu mai mici decat pragul actual, cu mențiunea că primăriile vor putea opera însă modificări.
De la 1 august vor intra însă în vigoare contractele part-time. În cazul în care o persoană are un singur contract part time, aceasta va plăti contribuții similare cu cele existente la salariul minim pe economie. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.
De asemenea, persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale din mai multe surse și/sau categorii de venit, vor fi asigurate la sanatate dacă obțin de la plătitor venituri anuale cumulate egale sau mai mari cu 6 salarii minime brute pe economie, în timp ce prezent, pentru aceeași situație, sunt prevăzute cel puțin 12 salarii minime brute obținute de la plătitor, pentru ca persoana să beneficieze de plata CASS de către plătitorul de venituri, care-i reține și contribuția.
Tot de la 1 august vor intra în vigoare noile accize pentru țigări și alcool, iar la jocurile de noroc se modifică pragurile de impozitare. Astfel, vor fi impozitate cu doar 3% câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători, iar pragul crește progresiv, la 20%, respectiv 40%, în funcție de câștig. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei. În schimb, de la 1 august 2022 va crește impozitarea la firmele care se ocupă de organizarea jocurilor de noroc, cu taxe la licențe și cu impozitare dublă.
Executivul intenționează ca vineri să fie adoptată Ordonanța prin care se modifică și completează Codul Fiscal.
Proiect de Ordin de Guvern și Nota de fundamentare pot fi consultate integral pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor:.