Noul coronavirus bagă „în priză” autoritățile din România: măsuri mai stricte, după înmulțirea numărului de îmbolnăviri și de decese în Italia
Este alertă în mai multe orașe din țară, între care și Buzău. Autoritățile au decis suplimentarea măsurilor de control și prevenire a infecției la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene și asigurarea acestora cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică și unități sanitare.
Creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus în Italia, care a ajuns cel mai mare focar din Europa și se situează pe locul trei în lume, după ce aici s-au raportat peste 200 de cazuri și patru decese, a determinat autoritățile din peninsulă să pună orașe întregi sub carantină, închizând școli, tribunale, restaurante și magazine, iar trenurile nu mai opresc în câteva localități din regiunile afectate.
Cinci provincii din Italia sunt afectate noul coronavirus, dar cea mai gravă situație este în provinciile Lombardia și Veneto, unde locuiesc și sute de mii de români. Ministerul român de Externe a anunțat că a constituit un grup de lucru care se află în legătură permanentă cu autoritățile italiene și, deocamdată, nu s-a raportat niciun caz de român afectat de COVID 19.
La nivel global s-au înregistrat 1.105 cazuri noi, din care 100 decese, cel mai mare număr de cazuri noi înregistrându-se în China continentală (645 de îmbolnăviri, din care 97 decese). Creșteri marcate ale numărului de cazuri au fost inregistrate în Coreea de Sud, Italia, Japonia și Iran și s-a confirmat primul caz în Israel.
În China continentală, de la începutul epidemiei până în prezent au fost confirmate 76.936 de cazuri, din care 2.442 decese. 83.3% din cazurile confirmate și 96.1% din totalul deceselor s-au înregistrat în regiunea Hubei. Între timp, din China vin vești îngijorătoare, potrivit cărora perioada de incubație ar putea fi de 27 de zile și nu de 14 zile, cum se consideră acum.
Autoritățile din România admit că, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri în Italia, crește și gradul de expunere la îmbolnăviri și în România, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări, numărul românilor care locuiesc în Italia fiind foarte mare, aproximativ de un milion.
De aceea, autoritățile responsabile de la noi din țară au luat măsuri suplimentare de prevenție. Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, s-au reunit duminică seară, iar în cadrul unei teleconferințe au anunțat că „până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus”.
S-a stabilit că persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile „vor fi plasați automat în carantină, timp de 14 zile, în România, în cazul în care revin în țară, indiferent dacă prezintă sau nu simptome”.
De asemenea, s-a decis ca măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene să fie suplimentate. În acest scop, Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare. „Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU”, transmite Ministerul Sănătății care, în aceste zile, va completa și cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).
Totodată va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române, în contextul în care boala se transmite în fază asimptomatică.
În aeroporturi, până la punerea în funcțiune a scanerelor de măsurare a temperaturii, călătorii care vin din zonele „suspecte” sunt așteptați de medici care le măsoară temperatura și le cer să completeze un formular pe propria răspundere în care menționează de unde vin, dacă au intrat în contact cu persoane afectate de COVID-19, dacă în ultimele zile au avut febră, au tușit sau au avut alte manifestări specifice infectării cu noul coronavirus.
În mai multe județe de la frontieră s-a luat și alte măsuri. Spre exemplu, în Arad, cursurile Universității „Vasile Goldiș”, unde studiază numeroși studenți italieni, au fost suspendate începând de astăzi, iar în spitalul județean din aceeași localitate s-a restriționat accesul vizitatorilor.
În plus, ținându-se cont de faptul că Aradul este județ de frontieră, iar un număr însemnat de cetățeni italieni desfășoară diferite activități în județ, persoanele din zonele afectate care se prezintă în punctele de trecere a frontieriei vor completa un chestionar în care declară, pe propria răspundere, locația de îmbarcare și pe cea de destinație, dacă au febră sau alte simptome specifice infectării cu coronavirus. Câte un medic al DSP Arad va fi prezent în fiecare punct de frontieră și au fost identificate spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină.
Este alertă și în Buzău. O ședință de urgență a fost convocată, duminică seră, la Prefectură, după ce o femeie întoarsă din Italia a sunat la 112 și a anunțat că a intrat în contact cu o altă persoană, care avea grijă de o bătrână internată într-un spital aflat în carantină din cauza coronavirusului, imediat după ce a coborât din autocarul cu care s-a întors în România din Italia.
Femeia plecase din Italia împreună cu mai mulți pasageri, la bordul unui microbuz care avea ca destinația finală Galați, iar pe drum se pare că a aflat prin telefon că o colegă cu care lucrase în Italia fusese internată cu o formă de gripă, iar acest lucru a îngrijorat-o și odată ajunsă la Buzău a sunat la 112.
Conform protocoalelor, femeia a fost preluată de o ambulanță pregătită special pentru o astfel de intervenție și a fost transportată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Buzău, într-un spațiu izolat, în care nu au acces alți pacienți și unde a fost testată și monitorizată de către medicii specialiști. Autocarul a fost oprit în Buzău, urmând ca toate instituțiile implicate să stabilească măsurile care trebuie luate în continuare.
Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a declarat că femeia nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, dar „a venit din Italia cu un microbuz, împreună cu mai multe persoane și, chiar după coborâre, în parcarea unui hipermarket, a alertat autoritățile, anunțând că a intrat în contact cu o persoană suspectă de infecție cu coronavirus. Epidemiologil DSP a luat imediat legătura cu Centrul național de Boli Transmisibile și ni s-a comunicat că această persoană trebuie izolată și monitorizată timp de 14 zile”.
Din fericire, autoritățile sanitare buzoiene au identificat și amenajat încă de săptămâna trecută un spațiu izolat pentru carantinare, astfel că, în această dimineață, femeia a fost transportată la Arbănași și carantinată în locația special amenajată, unde va fi monitorizată timp de 14 zile. Tot astăzi, medicii de familie din județ vor fi informați despre noile măsuri de prevenție și modul de abordare al posibilelor persoane infectate.
Alte trei persoane din Galați, care au călătorit cu același microbuz, au fost izolate și sunt ținute sub supraveghere medicală.
Ceva însă nu a funcționat în mecanismul pe care Ministerul Sănătății anunța că la pus la punct chiar cu o zi înainte, în contextul creșterii numărului de cazuri de infecții în Italia. Buzoianca venită din Italia, originară din comuna Largu, venea tocmai din regiunea Lombardia, menționată în comunicat, iar până să sune aseară la 112, nimeni nu a știut asta, deși trecuse prin acele puncte de control la frontieră și, teoretic, ar fi trebuit să fie plasată în carantină încă de la intrarea în țară. Aseară, într-o intervenție telefonică la un post de televiziune, secretarul de stat Raed Arafat sugera că vina ar aparține femeii pentru că nu a anunțat încă de la intrarea în țară de unde vine.
Așa s-a întâmplat cu microbuzul de Galați despre care buzoianca a sunat la 112, alți doi cetățeni din județul Dolj au fost căutați cu poliția după ce un cetățean din Sadova a anunțat la 112 că aceștia au venit în țară cu mașina personală din Italia. În plus, autoritățile recunosc că există o problemă în ceea ce privește echipamentele de protecție și scanerele termice care trebuie să ajungă în aeroporturi. Ministrul de Finanțe anunța, săptămâna trecută, că aceste achiziții ar urma să fie făcute la începutul lunii martie.
În contextul în care deocamdată nu există un vaccin care să ne protejeze de acest virus, medicii le recomandă românilor, atât din țară cât și din Italia, să nu intre în panică, dar să-și ia măsuri de prevenție, să respecte normele de igienă, să evite apropierea de persoanele care tușesc sau strănută, virusul fiind foarte contagios și putându-se transmite la o distanță de peste un metru și chiar înainte de a se manifesta simptomatic.
Aceștia reamintesc de asemenea că boala se manifestă ca o viroză obișnuită și un pacient infectat poate să dezvolte simptome în 3-6 zile de la momentul infectării, dar poate evolua de la o simplă stare de rău până la afecțiuni pulmonare severe. De reținut este și faptul că uneori, simptomele pot apărea mai târziu, de aceea este greu de controlat.
Simptomele specifice sunt: tuse, durere în gat, respirație mai alertă, febră, starea generală alterată. Cel mai mare risc de contaminare îl reprezintă contactul cu o persoană bolnavă, confirmată cu COVID-19, sau călătoria, în ultimele 14 zile, în zonele afectate.
Cei care prezintă simptomele de mai sus și s-au întors recent din zonele/localitățile afectate sunt sfătuiți să sune la medicul de familie sau un specialist în boli infecțioase, ori să apeleze 112, să nu se prezinte din proprie inițiativă la cabinetele medicale, pentru a se putea evita răspândirea virusului în rândul celor cu care ar intra în contact.