Numărul medicilor care doresc să plece în străinătate a scăzut, dar mulți au încă ochii ațintiți spre Occident

15 iulie 2021 | 0 comentarii |

Cifrele au scăzut progresiv, începând din 2016 până la finele anului trecut, când s-a înregistrat cel mai mic număr de certificate profesionale curente (CPC) solicitate de la colegiul Medicilor din România.

 

Ani la rând, fenomenul denumit „exodul medicilor” a  constituit una dintre cele mai mari probleme ale sistemului public de sănătate din România. Mulți medici alegeau să plece din țară pentru a profesa în clinici din străinătate, unii dintre ei având această intenție chiar din momentul în care dădeau admiterea la facultate. Motivele principale care i-au determinat pe seci de mii de medici să plece în străinătate au fost salariile mici și condițiile de muncă net inferioare celor din clinicile din străinătate, iar fenomenul s-a accentuat după intrarea României în UE și a generat o criză acută de specialiști în sistemul medical.

Lucrurile au început să se îndrepte odată cu majorarea salariilor din Sănătate, care au fost aduse la nivelul celor din UE, astfel că medicii au preferat să rămână în țară, iar o parte din cei plecați să profeseze în străinătate au revenit acasă. În ultimul an, mulți dintre cei care ar fi dorit să plece au descurajați și de restricțiile de călătorie și incertitudinea cauzată de pandemie, dar tot au fost peste 800 de cadre medicale care au vrut să profeseze în Occident unde, la fel ca și în România, criza de specialiști este în continuare, mare.

 

Dr Daniel Coriu

Dorința medicilor români de a pleca din țară persistă încă pentru că, așa cum a explicat președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, medicul are nevoie „de ceva în plus, nu numai de bani, nu numai de recompense financiare, are nevoie de ceva mai mult. Are nevoie de un mediu prietenos, are nevoie de un spital, de un sistem sanitar modern, de infrastructură modernă. Avem nevoie de spitale moderne și avem nevoie de un loc unde să ne desfășurăm cu demnitate actul medical. Astea sunt motivele pentru care medicii pleacă la ora actuală”.

Numărul celor care iau decizia de a profesa în străinătate a scăzut progresiv în ultimii 5 ani, așa cum reiese din statisticile Colegiului Medicilor din România (CMR), dar „o lege de exercitare a profesiei medicale, o lege modernă care să respecte demnitatea medicului și să permită ceea ce noi numim autonomia profesională, adică medicul sa-si desfășoare actul medical în deplină securitate”, i-ar putea determina pe mulți să prefere România, potrivit președintelui CMR.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 2019-2020 a fost înregistrat un număr total de 5.188 de medici, medici dentiști și farmaciști, care au dobândit calificarea profesională pe teritoriul României, atât cetățeni români, cât și cetățeni ai altor state membre ale Uniunii Europene și cetățeni ai statelor terțe, au solicitat eliberarea documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale dobândite în România – certificate de conformitate – dintre care 2.173 în anul 2020 și 3.015 în 2019. 

Cele mai multe solicitări au fost din București (607 în 2019 și 491 în 2020), din Timiș (411 în 2019 și 364în 2020) și din Iași (416 în 2019 și 335 în 2020), iar cele mai puăine solicitări au fost din Călărași, Covasna și Giurgiu, toate trei cu câte 4 solicitări. În județul Buzău au fost 6 solicitări în 2019 și 4 în 2020.

România are aproximativ 63.000 de medici în total, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016.

 

Pentru a putea profesa în afara țării medicii au nevoie de un certificat profesional curent, eliberat de organizația profesională, iar numărul documentelor de acest gen eliberate din 2016 până în prezent a scăzut de la an la an. Astfel, dacă în 2016 au fost emise 1.462 de certificate, numărul lor a scăzut la 1.374 în 2017, la 1.221 în 2018 și la 1.099 în 2019.  În cursul anului trecut, numărul certificatelor a scăzut pentru prima dată sub 1.000, fiind eliberate 858 de certificate, însă această scădere poate fi pusă și pe seama restricțiilor impuse în perioada pandemiei.

Numărul certificatelor emise nu indică neapărat și numărul medicilor plecați în străinătate, pentru că este posibil ca o parte din cei care au solicitat documentul în acest scop să fi renunțat la această decizie și să fie încă în țară. De asemenea, certificatul se eliberează și în alte scopuri, nu doar pentru plecarea în străinătate

 

CPC este documentul care conține datele personale relevante cu privire la onorabilitate şi moralitate, inclusiv la competenţa cu care medicii îşi exercită profesia.

Denumit în limbajul internațional Good Standing, acesta se eliberează la cererea medicului ori la cererea autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat şi cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate şi competenţa cu care îşi poate exercita profesia medicul care deţine sau a deţinut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.

Medicii au obligația să solicite eliberarea acestui document în trei situații, respectiv atunci când trebuie să întocmească un dosar de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist şi, respectiv, de farmacist, când cor să își înființeze u un cabinet propriu sau când doresc să profeseze în afara țării.

Acest document se eliberează numai medicilor, medicilor dentişti, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie pe teritoriul României.

 


Adaugati un comentariu


 

*