O asistentă medicală din Bacău a salvat și dincolo de moarte, cinci vieți, prin transplant
Asistenta, în vârstă de 50 de ani, a ajuns la spitalul din Moinești după un puseu de hipertensiune și a fost internată la Terapie Intensivă, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Generozitatea familiei, care a acceptat donarea de organe, și profesionalismul medicilor, au făcut însă posibilă salvarea altor cinci oameni.
Duminică, 14 iulie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Moinești a avut loc o prelevare de organe de la o pacientă de 50 de ani, aflată în moarte cerebrală. Intervențiile au fost efectuate de chipe chirurgicale din Spitalul Moinești, din Iași, Croația și Germania.
Femeia a fost adusă la spital vineri, în comă profundă, după un puseu de hipertensiune care a provocat ruperea unui vas de sânge în creier și „din nefericire, evoluția a fost una nefavorabilă, ruptura acelui anevrism a provocat o hemoragie intracerebrală masivă”, a explicat dr Corina Dascălu, medic ATI.
Internată la Terapie Intensiuvă, femeia n-a avut nicio șansă să poată fi salvată, iar sâmbătă seară a fost declarată moartea cerebrală. Ulterior, familia a acceptat să-i doneze organele, oferind astfel o șansă la viață altor oameni aflați în suferință, în așteptarea unui organ salvator. „O echipă complexă din medici ATI s-a ocupat de acest caz. În momentul în care resursele terapeutice au fost depășite, am avut o discuţie cu familia și port un respect deosebit acestei familii care a fost de acord cu această prelevare”, a precizat dr. Adrian Cotârleț, managerul SCMU Moinești.
Duminică, începând cu ora 11.30, echipele de prelevare din Croația, Germania și România au prelevat, împreună cu medicii din Moinești, cordul – care a ajuns la un pacient din Croația, plămânii – care au salvat un pacient din Germania, și ficatul și rinichii care au oferit o nouă șansă la viață unor români aflați pe listele de așteptare pentru transplant, la Iași.
„Echipei din Moinești, formată din prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț – managerul Spitalului Clinic de Urgență, dr. Corina Dascălu – medic primar de ATI, KDP, dr. Coșa Raluca – medic primar de chirurgie generală, dr. Victor Silvestru – medic primar de urologie, asist. Mariana Chirilă – coordonator transplant, medic rezident de ATI Răzvan Achiței și medic rezident de chirurgie generală Radu Ghenade, i s-au alăturat echipele de prelevare din Croația pentru cord, din Germania pentru plămân și din Iați pentru ficat și rinichi. Procedura de prelevare a decurs în condiții optime, fiind încununarea Manifestărilor științifice «Zilele Medicale ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești 2024»”, a precizat dr. Corina Dascălu, medic primar de ATI.
Intervenția complexă de prelevare a durat șase ore, iar organele urmează să ajungă la cei cinci pacienți compatibili, din țară și din străinătate. Resortul vieții va fi astfel continuat de medicii din Croația, care vor transplanta cordul, în România nefiind găsit un pacient compatibil. „Cordul are niște criterii mult mai restrictive decât alte organe. Cei din Croația au considerat că au un potențial primitor, probabil aveau o situație limită”, a spus dr. Raluca Movilă, coordonator regional pentru transplant.
Nici pentru plămân nu s-a găsit un pacient compatibil în România, așa că un pacient din Germania a primit o șansă la viață datorită asistentei medicale devenită înger salvator și dincolo de moarte.
Medicii ieșeni vor salva la rândul lor, prin transplant, trei pacienți aflați pe listele de așteptare și care acum vor avea o șansă mai bună la viață, datorită ficatului și rinichilor asistentei medicale băcăoane și a profesionalismului medicilor care realizează operațiile de transplant.
Intervenția de prelevare multiorgan de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Moinești a avut loc chiar a doua zi după încheierea Zilelor Medicale ale unității medicale, eveniment științific de înaltă ținută, desfasurat în perioada 11-13 iulie, sub sloganul „Dialog interdisciplinar al tehnologiei medicale și al umanității – beneficiu pentru pacientul de astăzi”, la care au fost prezente numeroase personalități ale lumii medicale din România și străinatate (SUA, Israel, UE, Republica Moldova și Ucraina), reprezentanți ai peste 200 de spitale și peste 1.200 de participanți – medici și asistenți medicali.
Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Academiei de Științe Medicale, Academiei Oamenilor de Știință din România, Uniunii Medicale Balcanice, Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și Universității Transilvania din Brașov, cu care Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești a încheiat parteneriate pentru formarea studenților mediciniști și a medicilor rezidenți.
Programul științific a fost unul bogat în informații din toate ariile medicale, în acest an desfașurandu-se sesiuni aplicativ – practice și teoretice adresate medicilor specialiști și rezidenți, kinetoterapeuților, asistenților medicali și studenților mediciniști. Ca noutate, anul acesta în cadrul evenimentului s-a desfașurat și Conferința Dieteticienilor, prima ediție din țară de acest fel, creditată de catre Colegiul Dieteticienilor din România Organizat pe sesiuni aplicativ-practice și teoretice, reunind practicieni de mare valoare din specialitățile medico-chirurgicale atât din țară, cât și din străinătate, evenimentul a cuprins intervenții chirurgicale transmise live și 3 workshop-uri: unul de pregătire a asistenţilor medicali din secţiile ATI pentru aparatele de dializă extra renală acută, un workshop ATI privind terapia durerii peridurale terapeutice și altul de endoscopie digestivă.
Pe durata evenimentului s-au desfășurat și 20 de intervenții chirurgicale, conduse de echipe formate din medicii Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, alături de invitați din centrele universitare din țară, dar și din străinătate.
Sursă foto: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești