O noua baza aeriana UPU-SMURD, la Craiova

4 decembrie 2012 | 0 comentarii |

In cadul programului de dezvoltare a sistemului de urgenta, initiat de Ministerul Sanatatii, saptamana aceasta se va inaugura al cincilea punct de salvare aeriana. Doctorul  Arafat vrea cate un elicopter in fiecare euroregiune.

 

Pana la sfarsitul acestei saptamani, la Craiova va fi infiintat un nou punct de salvare aeriana in structura Ministerului Sanatatii, in colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie din cadrul MAI. Este a cincea baza aeriana UPU-SMURD, dupa cele existente la Mures, Bucuresti, Iasi si Arad, anunta Biroul de presa al Ministerului Sanatatii.

In acest scop, Executivul a aprobat astazi modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta privind operarea, functionarea si finantarea asistentei de urgenta acordate cu elicopterele achizitionate de Ministerul Sanatatii (MS) si repartizate operatorilor medicali din cadrul Institutului Clinic Fundeni si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Se aproba astfel infiintarea unei noi baze aeriene de salvare, la Craiova, si repartizarea unui elicopter achizitionat prin acord cadru de catre MS. 

Dispunerea rationala a punctelor de operare in teritoriu duce la eliminarea, in mare parte, a dificultatilor intampinate la traveraarea lanturilor muntoase si vine in aprijinul comunitatilor din aceste zone. Prin infiintarea noilor puncte de operare se realizeaza practic operationalizarea la intregul teritoriu national, a declarat astazi ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

 

 

Cate un elicopter pentru fiecare euroregiune

 

 Anul trecut, Ministerul Sanatatii a incheiat procedurile pentru achizitionarea a sase elicoptere dotate pentru transportul pacientilor. In vara acestui an, dr. Arafat anunta ca planul MS este ca „pana in 2014 sa avem cate un elicopter in fiecare dintre cele opt euroregiuni. Sunt deja contractate prin acordul cadru, ramane sa facem contractele subsecvente, in cursul anului viitor sper. La asta se va adauga, incepand cu trimestrul patru al acestui an, avionul sanitar, care a fost achizitionat din 2% prin Fundatia pentru SMURD”.

Noul elicopter va asigura asistenta medicala de urgenta in zona de sud a Romaniei, respectiv pentru judetele Dolj, Olt, Gorj, Valcea si Teleorman, zone in care, din cauza configuratiei geografice, transportul rutier si accesul in mediul rural pentru salvarea de vieti si interventii de urgenta este foarte dificil.  

 Personalul medical care va asigura activitatea noului punct de salvare aeriana va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, aflat in administrarea Ministerului Sanatatii. Personalul tehnic si pilotii vor fi asigurati de catre Inspectoratul General de Aviatie (IVAG).

Operarea, functionarea si finantarea asistentei de urgenta acordata cu elicopterul se va acoperi din fonduri de la bugetul de stat.

 


Categorii: Actual, Ambulanta

Adaugati un comentariu


 

*