O noua criza a medicamentelor ar putea lasa mii de bolnavi fara tratament

4 februarie 2017 | 0 comentarii |

100 de produse ar putea disparea din farmacii, odata cu scaderea pretului cu 35%, dintr-o data, de la 1 aprilie, avertizeaza producatorii, distribuitorii si asociatiile de pacienti.

              

medicamenteSuntem cei mai bolnavi din Europa, avem cea mai mica speranta de viata, cel mai ridicat grad de coruptie, o criza a vaccinurilor fara precedent, iar o noua criza a medicamentelor se anunta, la orizont.

Desi autoritatile sustin ca principalul lor obiectiv este, asa cum a fost mentionat si in campania electorala si in Planul de guvernare, un acces mai facil al pacientilor la servicii de sanatate de calitate, realitatea pare sa fie exact pe dos.

Bolnavii isi gasesc tot mai greu medicamentele de care au nevoie, o serie de vaccinuri lipsesc de pe piata si pentru unele nici macar nu exista speranta de a fi procurate intr-un timp mai scurt de un an, iar in acest timp, se moare pe capete din cauza lipsei de vaccinare, culmea, dupa ce s-au facut eforturi disperate pentru a convinge populatia ca imunizarea este singura cale de protejare importiva unor boli grave, dupa ce rata imunizarii a scazut alarmant, in urma unei propagande a antivaccinistilor care, desi fara argumente stiintifice, au reusit sa sperie.

In luna noimbrie, fostul ministru al Sanatatii a pus in functiune site-ul www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate anunta daca are nevoie de un produs pe care nu il gaseste pe piata. Planul era ca in 4 zile cererea sa fie inregistrata, iar intr-o saptamana autoritatile sa le spuna pacientilor cum rezolva situatia. Pana acum, sute de solicitari au fost inregistrate, insa din 10 ianuarie, pacientii nu au mai primit raspuns.

 

Florian-BodogMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa, la Oradea, ca toate medicamentele evaluate de Agentia Nationala a Medicamentului (ANMDM) vor fi introduse pe lista de compensate, in mod continuu, iar reducerea preturilor la medicamente este prevazuta intr-o singura transa si nu progresiv, asa cum fusese stabilit initial.

452 de medicamente folosite in oncologie, tratarea diabetului si a bolilor cardiovasculare vor costa mai putin, sustine ministrul Sanatatii.

Asociatiile de pacienti atrag insa atentia ca in urma acestei decizii, 120 de medicamente vor disparea de pe piata si nici nu se va realiza vreo economie la bugetul Sanatatii. Ei sustin ca asa cum s-a intamplat si in anii precedenti, medicamentele ieftine vor disparea de pe piata, iar la noile tratamente, introduse pe lista de compensate, vor avea acces tot mai putini pacienti. Bugetul, unul dintre cele mai mici din Europa, nu permite acoperirea nevoilor tuturor bolnavilor cu astfel de tratamente, pe care medicii vor fi insa nevoiti sa le prescrie atat celor care au neaparata nevoie cat si celor care ar fi putut fi tratati mult mai ieftin.

 

dezbatere medicamenteMai mult, ministrul Florian Bodog vrea ca ieftinirea sa se faca direct cu 35 de procente si nu in 3 etape, cum fusese stabilit de fostul ministru, Vlad Voiculescu. La consultarile din octombrie 2016, fostului ministru i s-a cerut la unison, de catre reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente, ai farmacistilor si ai asociatiilor de pacienti, sa retraga Proiectul de Hotarare privind aprobarea Metodologiei de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor, pe motiv ca actul normativ ar lasa bolnavii fara medicamente.

Producatorii si distribuitorii de medicamente sustin ca se va adanci criza din farmacii si spitale si atrag atentia ca, in ultimul an, la ANMDM au fost trimise peste 1.000 de notificari de retragere a diferitelor produse de pe piata din Romania. In speranta ca vor „cadea la pace” cu Ministerul Sanatatii, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a solicitat o dezbatere publica, in baza prevederilor legale privind transparenta decizionala in administratia publica.

Ministerul Sanatatii raspunde solicitarii si „organizeaza marti, 7 februarie 2017, ora 9.00, la sediul Institutului National de Sanatate Publica (…), sedinta publica de dezbatere a proiectului de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii(…)”, se anunta printr-un comunicat al MS.

 

dezbatere rezistenta la antibioticeSpecialistii din Ministerul Sanatatii sustin ca in urma reducerii din aprilie, Romania ar avea cel mai mic pret al medicamentelor din Uniunea Europeana si, cum suntem intr-o piata comuna, costul de la noi este luat in considerare de celelalte state, care coboara si ele pretul impus la raft, in functie de noi. In consecinta, daca Romania scade cu 35%, pretul medicamentelor ar cobori in toata Uniunea Europeana.

Se pare insa ca „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, pentru ca decizia de scadere a pretului medicamentelor nu le convine producatorilor de produse farmaceutice. In consecinta, pentru a-si proteja profiturile, acestia isi vor retrage de pe piata romaneasca anumite produse, iar in felul acesta, pretul in UE  nu va mai putea fi stabilit in functie de noi. Efectul ar fi disparitia din farmacii a acestor medicamente, sustin asociatiile de pacienti .

La dezbaterea publica de marti au acces institutiile publice, organizatiile civice, precum si toate persoanele interesate. Luarea cuvantului va avea loc in ordinea inscrierii, iar timpul alocat este de 3 minute. Vor fi prezenti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai CNAS si ANMDM.

Decizia de ieftinire a medicamentelor apare si in programul de guvernare al PSD si are termen 2017.  Proiectul de lege se afla in dezbatere publica pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*