O nouă platformă on-line pentru sfaturi medicale avizate

Scopul specialiștilor în medicină care au demarat acest proiect este diminuarea fenomenului autodiagnosticării în rândul pacienților.

 

Utilizatorii care obișnuiesc să „răsfoiască” internetul în căutare de informații medicale referitoare la unele simptome pe care le resmit sau la bolile cu care au fost diagnosticați au la dispoziție o nouă sursă avizată unde pot afla tot ce îi interesează, de la specialiști în domeniul medical.

În contextul în care accesul la internet a devenit o facilitate aproape la îndemâna oricui, medicii constată și o tendință tot mai mare a populației de a se autodiagnostica pe baza informațiilor culese de pe diferite site-uri, fără a verifica veridicitatea acestor informații sau gradul de credibilitate a sursei care le oferă. După autodiagnosticare, mulți apelează și la automedicație și astfel, problemele inițiale de sănătate ajung să se agraveze și să se ajungă chiar la situații critice din cauza acestei tendințe de diagnostic și tratament pe cont propriu, fără consultarea unui medic.

Pentrucă dorința oamenilor de a se informa este tot mai mare, având la dispoziție o bază de date atât de vastă, specialiști în domeniu medical au decis să vină în întâmpinarea acestei dorințe, punând la dispoziția utilizatorilor de internet site-uri care oferă informații avizate, din partea unor medici.

În ultima perioadă au apărut mai multe astfel de platforme on-line de încredere, în paralel cu o campanie derulată de Colegiul Medicilor, care îi îndemnă pe pacienți să meargă la medic în loc să încerce să își pună singuri un diagnostic, consultând internetul.

 

Dr. Ovidiu Palea

Cea mai recentă platformă de acest gen se numește Health360, și a fost lansată de curând de Centrul de Diagnostic și Tratament Provita. Prin intermediul acesteia, doctorii îşi propun să acopere ariile medicale fundamentale care au ca simptom principal durerea, dar şi specialităţi de nişă. În spatele platformei se află o echipă multidisciplinară condusă de dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist în Terapia Durerii acreditat de Institutul Mondial al Durerii.

„De când m-am întors în țară și am înființat Centrul de Diagnostic și Tratament Provita, am întâlnit cazuri de pacienți care fie au ajuns în stare gravă pentru că au refuzat medicina clasică în favoarea medicinei alternative, recomandată pe internet, fie nu li s-a identificat corect cauza bolii și au fost tratați necorespunzător o lungă perioadă de timp sau ar fi putut fi tratați prin alte metode conservatoare sau non-invazive, fără să fi ajuns la chirurgie deschisă. Aceste cazuri ne-au determinat pe mine și pe colegii mei să arătăm un plus de grijă față de pacienți și să lansăm acest proiect prin care vom fi alături de ei zi de zi, atât on-line, cât și în cabinet atunci când au nevoie. Foarte mulți români aleg să se autodiagnosticheze și să se trateze singuri după ce au citit păreri neavizate pe diverse forumuri. Astfel, se poate ajunge la cazuri grave, în care viața pacientului atârnă de un fir de ață –  de la o simplă durere de cap ce nu a fost investigată și diagnosticată la timp, la un cancer de creier în stadiul 4”, a explicat dr. Palea, demersul său.

 

Medicii centrului oferă astfel suport pacienților, atât în cabinet, cât și în mediul on-line, prin platforma Health360. Informațiile sunt pe înțelesul tuturor și evidențiază faptul că, spre exemplu, un simptom poate avea mai mult de 20 de cauze. Totodată, celor ce vor accesa pagina li se va explica amănunțit că un diagnostic corect se face numai  după o evaluare completă în cabinetul unui medic de specialitate, iar sfaturile și recomandările primite on-line nu pot ține locul unei consultații medicale, având mai mult caracter informativ.

Odată ce pacientul se va prezenta la medic, afecțiunea îi va fi evaluată multidisciplinar, el beneficiind de un diagnostic corect și de un tratament personalizat, într-un singur loc. Totodată, pacienții pot beneficia de un program de prevenție personalizat în funcție de vârstă și de istoricul medical. „Este vorba despre un program complex și eficient, realizat după ghidurile internaționale, cu scopul de a preveni cele mai frecvente afecțiuni medicale – boli cardiovasculare, anumite maladii canceroase, sindrom de burn out/epuizare, instabilități musculare majore și multe alte situații medicale în care se poate afla pacientul. Acest program presupune analizarea riguroasă a stării de sănătate, într-un singur centru medical, într-o singura zi, cu ajutorul unui medic coordonator. Acesta stabilește fiecărui pacient un program personalizat, face recomandările pentru investigații și ajută pacientul să se integreze în circuitul consulturilor multidisciplinare ale unei echipe de medici specialiști cu experiență. Odată înrolat în acest program, medicul coordonator devine un administrator al sănătății pacientului pe termen lung”, a mai precizat dr. Ovidiu Nicolae Palea.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*