Prima platformă de second opinion din România destinată pacienților cu boli interstițiale pulmonare

14 iunie 2021 | 0 comentarii |

Aceasta a fost pusă la dispoziția pacienților și specialiștilor din domeniul medical gratuit, de către Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara.

 

Pacienții cu boli interstițiale pulmonare, dar și specialiștii din domeniul medical care doresc să se consulte cu colegii lor pe marginea unor cazuri, au la dispoziție un nou instrument gratuit, pus la dispoziție de spitalul Victor Babeș din Timișoara. Este vorba de o platformă on-line pentru consultații second opinion, prima de acest gen din România, dedicată patologiilor pulmonare interstițiale. Platforma este deservită de o echipă multidisciplinară, formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare, care se va afla gratuit la dispoziția pacienților și specialiștilor din domeniul medical ce vor dori să afle o opinie avizată în domeniul bolilor interstițiale pulmonare.

Pentru a putea apela gratuit la serviciile de second opinion, utilizatorii trebuie să își facă un cont pe platformă, după care va primi o parolă generată de sistem, pe care  o vor folosi pentru a se conecta și a folosi în deplină siguranță datele platformei on-line.

 

Dr. Diana Manolescu

Reprezentanții spitalului timișorean spun că pagina de internet este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încărca în siguranță rezultatul investigațiilor imagistice si/sau alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii medicale. În acest mod, informațiile furnizate din contul utilizatorului pot fi vizualizate doar de cei care le încarcă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, spune că platforma este destinată doar oferirii de recomandări pentru anumite investigații și monitorizare, nu și prescrierii de tratamente. „Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile întră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru, care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului. Practic, realizează o încadrare în boală”, a precizat dr. Diana Manolescu.

 

Aceasta a explicat că opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare, dar aceștia nu oferiă tratament.

În ceea ce privește diagnosticul de pneumonie interstițială difuză, medicul a subliniat că aceasta denumește un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii, care afectează structura plămânilor. „Diagnosticarea este dificilă, din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferența o face experiența medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o rată de supraviețuire medie de 4-5 ani”, atrage atenția directorul medical al spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Începând cu anul 2019, Clinica de Pneumologie a unității medicale este certificată de Ministerul Sănătății ca centru de referință privind patologia interstițială pulmonară.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*