Institutul Fundeni se pregătește pentru începerea terapiilor celulare CAR-T

Procedura este asemănătoare transplantului de celule stem și este eficientă în cazul pacienților cu leucemie acută limfoblastică.

 

Transplantul de celule stem s-a impus în ultimii 20 de ani ca fiind o terapie eficientă în tratamentul pacienților cu leucemie. În România, această procedură a contribuit până acum la salvarea a numeroase vieți, atât prin contribuția echipelor medicale ce realizează astfel de intervenții, cât și donatorilor, fără implicarea cărora aceste operații ar fi imposibil de realizat.

În aproximativ două luni, la Institutul Clinic Fundeni va fi pusă în practică o nouă procedură, aseamănătoare întrucâtva cu transplantul de celule stem, dar diferită de acesta. Este vorba de terapia cu celule CAR-T, un tratament aprobat deja în România și recomandat în cazul pacienților sub 25 de ani, diagnosticați cu leucemie acută limfoblastică.

Directorul medical al Institutului Fundeni, dr. Alina Tănase, spune că noua procedură se află în faza de pionierat, așa cum se afla și transplantul de celule stem în urmă cu două decenii, și reprezintă o nouă șansă pentru pacienții tineri care primesc acest diagnostic.

 

Dr. Alina Tanase

Medicul hematolog spune că este vorba de o terapie revoluționară, care începe ca un transplant de celule stem, însă diferența constă în faptul că nu este stimulată măduva să producă astfel de celule, ci se recoltează celule proprii de la pacient, care sunt trimise apoi în laborator unde sunt modificate genetic, astfel  încât pe suprafaţa lor să exprime un receptor care se lipeşte exact de celula tumorală. În momentul în care s-a lipit, o distruge, explică dr. Alina Tănase, care subliniază că este vorba de o terapie personalizată, în cadrul căreia celulele modificate genetic și reintroduse în organism au capacitatea de a distruge total tumorile și a duce astfel la dispariția bolii.

În această perioadă, la Institutul Fundeni se fac pregătiri pentru prima recoltare a celulelor necesare în cadrul acestei terapii, iar în același timp se lucrează și la selecția primilor pacienți care vor beneficia de un astfel de tratament în România.

O astfel de terapie costă aproximativ 340.000 de euro, iar primul medicament a fost deja aprobat pentru decontare în cadrul Programului Național de Oncologie. Părerea specialiștilor este însă că va fi nevoie de fonduri speciale alocate programului de terapii celulare, nu doar decontării de medicamente.

 

Demersurile pentru aplicarea acestei noi terapii au fost începute în urmă cu aproape un an, când Institutul Fundeni a depus toate documentele necesare în vederea obținerii acreditărilor necesare. „Fiind vorba de celule vii, ne supunem unor norme internaționale care trebuie obligatoriu îndeplinite. La finalul lunii, mai avem două traininguri, apoi ne pregătim pentru a alege pacienții. Peste două luni suntem pregătiți să recoltăm celulele pentru terapiile celulare CAR-T”, a mai precizat dr. Alina Tănase.

Pacienții cu leucemie acută limfoblastică sub 25 ani și pacienții cu limfomul cu celule B nu răspund la nicio terapie, de aceea șansele lor de supraviețuire sunt reduse, însă odată cu introducerea acestei terapii, speranțele cresc. Medicul hematolog spune că în cazul multora dinte pacienții care au primit un astfel de tratament s-a înregistrat remisie parțială sau completă în interval de 3-6 luni de le efectuarea procedurii. „Tot ce obținem ca supraviețuire e un bun câștig, iar în unele cazuri vorbim de supraviețuire de 50% – 80% fără boală”, a subliniat medicul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*