O nouă specializare pentru asistenți medicali

Solicitarea vine din partea Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, care a sugerat și o serie de alte modificări pentru îmbunătățirea pregătirii cadrelor medii sanitare.

 

O nouă specializare ar putea apărea în curând în nomenclator, pentru asistenții medicali. Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, instituția care desfășoară, în colaborare cu Ministerul Sănătății, programe de specializare în vederea reconversiei profesionale, precum şi în vederea dezvoltării abilităţilor profesionale pentru asistenţii medicali generalişti, moaşe şi asistenţii medicali, a făcut o propunere în acest sens. În urma cursurilor desfășurate până acum, reprezentanți instituției au făcut o analiză pentru a identifica modalitățile prin care pot îmbunătăți procesul de organizare și desfășurare a procesului de pregătire.

A fost deja adresată o solicitare către Ministerul Sănătății privind unele modificări ce ar trebui aduse programelor de pregătire, solicitări similare fiind primite pe adresa autorităților și din partea centrelor de dializă din țară, dar și a reprezentanților tehnicienilor perfuzioniști.

 

Astfel, una dintre principalele modificări solicitate constă în introducerea specializării de tehnician perfuzionist, considerându-se că este nevoie de o pregătire mai temeinică a asistenților medicali care desfășoară astfel de activități în cadrul spitalelor, astfel încât aceștia să nu mai învețe „din mers”, la locul de muncă, tehnica și principiile ce stau la baza acestei operațiuni medicale.

De asemenea, se solicită introducerea de asistenți calificați în programele de pregătire, care vor avea calitatea de lectori, în acest mod urmând să fie acoperit necesarul de personal de instruire la nivelul școlii.

O altă modificare prevede posibilitatea înscrierii la astfel de cursuri și a asistenților medicali care nu sunt încadrați în unitățile sanitare, pentru a evita astfel discriminarea și a crește șansele ca aceștia să își găsească mai ușor un loc de muncă.

Din partea centrelor de dializă a venit solicitarea de a se preciza clar locurile de practică în unitățile de acest gen, care au baza materială necesară instruirii practice și teoretice.

 

O altă modificare vizează curricula de pregătire a școlii, astfel în cât să fie reglementată clar faptul că „stabilirea locațiilor unde se desfășoară activitățile didactice este o activitate organizatorică, la decizia Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, și a  responsabilului național”. Totodată, a fost modificat atributul rezolvării contestației rezultatului studierii dosarului de la comisia locală care primește dosarele de înscriere, la comisia centrală.

Ministerul Sănătății și-a însușit aceste recomandări și a realizat un proiect de ordin care vizează completarea unui ordin anterior cu noile modificări  ce aduc o serie de îmbunătățiri în organizarea și desfășurarea de programelor de specializare. Până ca acesta să fie aprobat și pus în aplicare trebuie să treacă mai întâi prin etapa de transparență decizională, la acest moment, proiectul aflându-se în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*