O nouă teorie stârnește îngrijorare și controverse în lumea științifică medicală

Un grup de cercetărori americani și spanioli susțin, pe baza unui studiu, că producerea de neroni în hipocampul din creierul uman ar înceta la vârsta de 13 ani.

 

Până în prezent, majoritatea specialiștilor din domeniul neuroștiinței susțin că  hipocampul uman şi cel al unor animale, precum rozătoarele, continuă să fabrice în fiecare zi sute de noi neuroni, deşi numărul acestora scade odată cu înaintarea în vârstă. Hipocampul este acea zonă din creier care joacă un rol important în trecerea informaţiei din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată, însă concuziile unui nou studiu efectuat de cercetători americani și spanioli vin să contrazică această teorie, creând totodată o undă de îngrijorare în lumea științifică medicală.

Noul studiu, publicat într-un jurnal de specialitate, susține că zona creierului uman solicitată pentru procesele de învăţare şi memorare – hipocampul –  pare să înceteze să producă celule nervoase încă de la vârsta de 13 ani. Concluziile se bazează pe analiza probelor prelevate de la câteva zeci de creiere aparţinând unor persoane care au decedat din cauze diverse, de la fetuşi până la persoane de 60 sau 70 de ani. În articolul publicat se arată că nu au fost găsiți niciun fel de neuroni tineri sau de celule stem care generează neuronii prin diviziune în creierele subiecților peste 18 ani.

 

Oamenii de ştiinţă spun că au identificat neuroni tineri doar în mostre prelevate de la fetuşi şi copii, iar proba cea mai matură în care au găsit doar câteva celule nervoase imature aparţinea unui subiect în vârstă de 13 ani. „Noi nu am găsit nicio urmă de neuroni tineri sau de celule stem care generează neuroni prin diviziune în hipocampul subiecţilor în vârstă de peste 18 ani, Pur și simplu nu am găsit nimic, iar aceste rezultate demonstrează că hipocampul uman este în mare măsură fabricat în timpul dezvoltării fetale”, a declarat Arturo Alvarez-Buylla, unul din autorii studiului. Acesta a mai precizat că s-au descoperit câţiva neuroni noi în alte părţi ale creierului numite ventriculi cerebrali, care îndeplinesc alte funcţii., iar acest lucru sugerează că alte regiuni trebuie explorate pentru a se determina dacă acestea sunt sediul unei neurogeneze.

Totodată, echipa de cercetători a analizat hipocampul a 22 de pacienţi care fuseseră trataţi pentru epilepsie, iar în aceste cazuri, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio urmă de neuroni hipocampali la persoanele de peste 11 ani.

 

În replică la aceste concluzii care contrazic în mare măsură teoriile cunoscute până acum, Jason Snyder, neurolog de la Universitatea Columbia Britanică din Canada susține că există deja o serie de studii care au demonstrat că hipocampul este o regiune în care are loc neurogeneza la oameni, la fel ca şi la animale, dar autorii noului studiu spun că predecesorii  lor s-ar fi putut înșela în această privință iar adevărul este cel demonstrat de ei, întrucât proteina care a fost utilizată ca indicator nu funcţionează la om în acelaşi mod ca la rozătoarele sau la maimuţele pe care s-au făcut studiile anterioare.

Un alt neurolog recunoscut în lumea științifică medicală, Ludwig Aigner, este de părere că, în cazul în care se confirmă, noua teorie ar fi „o imensă lovitură” nu numai pentru neurologi, ci şi pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni cerebrale, întrucât oamenii de ştiinţă s-au bazat pe valorificarea capacităţii creierului de a genera noi neuroni pentru a trata boli neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*