Excesul de antibiotice poate afecta sistemul imunitar si neuronii

 Doua studii recente ofera noi informatii despre efectele negative ale antibioticelor, intre care afectarea sistemului imunitar si probleme ale memoriei.

 

medicamenteConcluziile oamenilor de stiinta intaresc ideea ca antibioticele ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, dar ar putea face mai mult rau decat bine daca sunt utilizate necorespunzator.

Doua studii recente au aratat ca modul in care antibioticele modifica flora intestinala poate avea efecte grave asupra starii generale de sanatate, prin producerea unui dezechilibru biochimic in organism.

Primul studiu a fost realizat in cadrul Centrului Memorial pentru Cancer Sloan Kettering din New York si a inclus 857 de pacienti care au fost supusi unui transfer de celule stem hematopoietice, tratament folosit mai ales in cazul cancerului de sange. In acest caz, antibioticile sunt prescrise pentru a preveni infectiile asociate cu transplantul iar cercetatorii au observat ca starea de sanatate a pacientilor a depins de tipurile de antibiotice folosite.

Au fost testate 12 tipuri de antibiotice si s-a aratat ca doua dintre combinatiile administrate pacientilor – piperacilina si tazobactam si imipenem si cilastatin – au crescut semnificativ riscul de dezvoltare a unei infectii grave, boala grefa contra gazda. Rezultate similare fusesera observate şi in cazul experimentelor realizate anterior pe cobai.

 

laborator analize, stemAl doilea studiu care a demonstrat efectele negative ale antibioticelor a fost efectuat in cadrul Centrului de Medicina Moleculara Max – Delbrueck din Berlin si a analizat antibioticele cu spectru larg, adica cele care distrug diferite tipuri de microbi. S-a observat ca acestea au produs o incetinire a dezvoltarii neuronale la nivelul hipocampului, acea zona a creierului care se pare ca este implicata in stocarea amintirilor si controlul sistemului nervos. Studiul a fost realizat pe cobai, iar cei carora le-au fost administrate antibiotice cu spectru larg au avut rezultate slabe la testele de memorie, dar si mai putine celule albe care lupta impotriva infectiilor si virusilor. In momentul in care tratamentul cu antibiotice a fost oprit, activitatea lor neuronala a revenit la normal.

Cercetatorii spun ca sunt necesare studii aprofundate pentru a putea confirma modul de actiune al antibioticelor, dar administrarea trebuie facuta doar la recomandarea medicului si pentru o perioada de timp scurta, pentru a nu afecta sanatatea intregului organism.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*