O soluție în sprijinul persoanelor paralizate a primit aprobare pentru testele pe subiecți umani

12 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Este vorba de un implant cerebral care folosește inteligența artificială care va fi testat pe cinci pacienți.

 

Un dispozitiv dezvoltat în Australia, care foloseşte inteligenţa artificială pentru a veni în ajutorul persoanelor cu forme severe de paralizie, dependente de tehnologii de asistenţă controlată, a primit săptămâna aceasta aprobarea pentru un prim test efectuat pe oameni. În cadrul testelor, la care au primit autorizaţie de participare cinci pacienţi, se speră că implantul va putea recepţiona semnale cerebrale pe care apoi le va transmite unui computer care le va transforma în comenzi transmise dispozitivelor automatizate destinate asistenței acestor pacienți.

Dacă aceste teste vor putea crea o interfaţă funcţională creier-computer, vor oferi persoanelor cu astfel de leziuni şi afecţiuni posibilitatea să comunice – iar acest lucru va fi minunat. În particular, persoanele care suferă de boala neuronilor motori, precum şi alţi pacienţi cu forme severe de paralizie, vor putea beneficia de unele avantaje, cum ar fi posibilitatea de a controla un mouse sau o tastatură prin intermediul acestui dispozitiv. Acest lucru va reda oamenilor un mic grad de independenţă”, a explicat Peter Mitchell, cercetător principal în cadrul Royal Melbourne Hospital, unitatea medicală în cadrul căruia sunt programate primele teste pe subiecți umani, la jumătatea acestui an.

 

Dispozitivul, denumit Stentrode, are mărimea unei agrafe de birou, iar testarea presupune implantarea acestuia în cortexul motor al subiecţilor. Profesorul Thomas Oxley, creatorul implantului, spune că această tehnologie are la bază înregistrarea semnalelor cerebrale prin intermediul implantului, decodate apoi prin intermediul inteligenţei artificiale şi transmise către un computer.

„Aceste semnale pot fi folosite pentru a controla tehnologii de asistenţă precum computerul, trimiterea de mesaje tip text, mediul inteligent, dispozitive de asistare a mobilităţii, care ajută la realizarea sarcinilor zilnice doar cu ajutorul gândirii şi a unui soft special pentru controlul direct. Dispozitivul poate contribui la dezvoltarea unei biotehnologii mai prietenoase pentru pacienţi cu afecţiuni neurologice şi la o mai bună înţelegere a modalităţii în care creierul funcţionează, în general”, a explicat acesta.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*