Noi pasi in implementarea sistemului de telemedicina finantat de NATO

11 februarie 2016 | 2 comentarii |

In cursul acestui an vor fi efectuate primele teste de comunicare intre Romania si celelelate state implicate in proiect, urmand ca in septembrie, reprezentantii acestor state sa se intruneasca la Bucuresti.

 

TelemedicinaIn urma cu o saptamana, medicul Raed Arafat a partitcipat, in calitate de sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta la o sedinta NATO ce a avut ca principala tema de discutii proiectul de telemedicina pe organizatia il finanteaza si care urmeaza a se derula in Romania, SUA, Ucraina, Finlanda si Republica Moldova.

Detaliile discutate au fost in special de natura tehnica, referindu-se la infiintarea unui al doilea server de comunicatii in SUA, primul server fiind deja amplasat de mai multa vreme in Romania. Totodata, in cadrul intalnirii au fost stabilite urmatoarele etape in procesul de implementare a proiectului de telemedicina finantat de NATO, etape in care partea romana va avea o implicare desosebita.

Dupa cum a precizat Raed Arafat, s-a stabilit ca in cursul acestui an sa fie efectuate o serie de teste de comunicare intre Romania si celelalte state partenere, in special cu Finlanda, tara care are un sistem propriu de comunicare care trebuie conectat cu cel romanesc. „Noi trebuie sa realizam niste conexiuni. In septembrie s-au facut primele testari in cadrul unui exercitiu organizat in Ucraina. Anul acesta, in urmatoarea etapa, este programat sa incepem sa realizam legaturi si sa testam legaturile noastre cu partenerii, mai ales cu Finlanda, care are un sistem propriu si pe care trebuie sa il conectam cu sistemul romanesc. Acelasi lucru il vom face intre sistemul romanesc si cel din SUA, sa cream aceasta capacitate interstatala de raspuns in caz de cerere de consultanta prin telemedicina”, a explicat secreterul de stat.

 

telemedicina raed arafat

Raed Arafat

Arafat a mai precizat ca proiectul din care face parte si Romania consta in crearea posibilitatii de a obtine sprijin si consultanta de specialitate in situatii deosebite, din partea medicilor aflati oriunde in lume. Acest lucru se va realiza prin sistemul de telemedicina, care va permite comunicarea facila intre medicii din statele implicate in proiect, chiar daca distanta dintre acestia este de mii de kilometri.

Telemedicina permite receptionarea la distanta a datelor legate de pacienti, respectiv diagnosticarea in timp real a pacientilor aflati in stare critica in zone indepartate si care ar avea nevoie sa fie transportati in spitale ce beneficiaza de toate specialitatile medicale. Pot fi transmise si receptionate informatii despre parametrii vitali ai pacientilor cum ar fi  EKG, imagini radiologice si de ecografie. Totodata, telemedicina permite schimbul de experienta intre cadre medicale aflate in centre diferite si consultarea unor specialisti pentru o a doua opinie, in cazuri de urgenta.

 

elicopter smurdRaed Arafat a mai vorbit si despre un alt proiect de colaborare internationala, de aceasta data intre Inspectoratul General al Aviatiei si Serviciul de Salvare Aeriana din Elvetia, proiect ce isi propune asigurarea unei mai bune pregatiri a pilotilor romani care participa la misiuni de salvare. „Programul de colaborare intre Inspectoratul General de Aviatie si colegii din Elvetia are ca scop pregatirea unor echipaje la Mures si Bucuresti pentru a  interveni in zonele in care nu se poate ateriza, utilizand troliul. Ultimele cursuri de pregatire vor avea loc in cursul acestui an si includ ca tinta un numar de piloti, medici si asistenti. Programul de colaborare a fost finantat de guvernul elvetian, iar pilotii romani vor avea ocazia de a dobandi noi abilitati in cazul unor situatii particulare care pot fi intalnite in desfasurarea interventiilor si modul in care sunt influentate aceste interventii de conditiile meteo, vizibilitate sau diferite obstacole. Utilizarea troliului si zborul pe timp de noapte sunt doua competente pe care le vor dobandi pilotii SMURD dupa ce vor urma aceste cursuri”, a mai precizat medicul Raed Arafat, in urma unei intalniri pe care a avut-o marti cu reprezentantii partenerilor elvetieni.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Adrian Nicola spune:

    …Suna “bombastic” si “telefantastic”, insa in era internetului si a video-conferintelor, era mai simplu daca isi faceau cate un cont pe Skype!!! In spitalele din Ro. nu sunt medicamente de baza si noi ne tinem de SF-uri!

  2. Gabriel Nuca spune:

    Ar fi mai important sa dezvolte sistemul in Romania. Exista deja un inceput. Ar trebui conectate la acest sistem (si dotate cu aparatura) TOATE unitatile spitalicesti mici , centrele de permanenta rurale si cele aflate la distanta mare de spitalele regionale. Specialisti buni sunt si la noi. Problema este cum ajungi la ei. Dupa ce face asta , ne putem cupla si cu SUA.

Adaugati un comentariu


 

*