Platforma de telemedicina din zona Moldovei, extinsa cu un nou centru

Serviciul de telemedicina functioneaza in aceasta zona de trei ani, timp in care viata a peste 500 de pacienti cardiaci care locuiesc in zone izolate au fost salvata „la limita”.

 

TelemedicinaLa jumatatea acestei saptamani, sistemul de telemedicina implementat de americanii de la General Electric Healthcare in mai multe judete din zona Moldovei a fost extins, odata cu inaugurarea unui nou centru la Iasi. Evenimentul a fost marcat printr-o conferinta organizata la ambasada SUA, la care au fost prezenti reprezentanti ai misiunii diplomatice americane, ai autoritatilor romane si reprezentanti ai companiilor implicate in acest proiect. Cu aceasta ocazie s-a facut si un scurt bilant al activitatii centrelor de telemedicina care functioneaza, de trei ani, in zona Moldovei.

Pana acum, astfel de centre au functionat in Suceava, Botosani, Neamt, Bacau si Vaslui, acestora adaugandu-li-se, din aceasta saptamana, centrul inaugurat la Iasi. Platforma de telemedicina din aceasta zona functioneaza non-stop, de trei ani, in program fiind implicati 240 de medici de familie si 10 cardiologi care le ofera acestora asistenta prin intermediul sistemului.

 

telemedicinaSistemul a fost proiectat pentru a fi folosit in mod special de medicii de familie din zonele rurale sau din localitatile izolate, aflate la mare distanta de un centru medical important. Prin intermediul sau, medicii de familie pot face investigatii EKG pacientilor cu afectiuni cardiace, rezultatele sunt transmise cardiologilor inclusi in program, iar acestia pot fixa un diagnostic rapid, consiliindu-i pe medicii de familie in privinta procedurilor de urmat pentru fiecare caz in parte. Medicul de familie si medicul specialist pot comunica pe un chat integrat in program, astfel incat conversatia, dar si datele pacientului pot fi inregistrate in dosarul acestuia. Totodata, programul poate fi aplicat si in alte ramuri medicale, nu neaparat doar in domeniul cardiologiei.

In cei trei ani de cand a fost implementat, sistemul a contribuit la salvarea vietii a peste 500 de pacienti cu afectiuni cardiace acute, care au fost salvati in ceea ce specialistii numesc „ora de aur”. Aflati la distanta de un centru medical important unde sa poata beneficia de ajutorul unui medic specialist, pacientii in cauza ar fi avut mult mai putine sanse, intrucat in cazul lor se impunea o interventie urgenta, ce nu ar fi fost posibila in alte conditii.

 

Dr. Diana Loreta Paun

Dr. Diana Loreta Paun

Serviciile de telemedicina nu sunt inca acoperite de CNAS, in prezent programul derulat in zona Moldovei fiind finantat din fonduri europene, dispunand de un buget de 1,2 milioane de euro.

Desi este considerat „prezentul si viitorul medicinei”, sistemul de telemedicina din Romania nu are o acoperire nationala si nici nu este indeajuns promovat, dupa cum a recunoscut in cadrul conferintei, insasi medicul Diana Loreta Paun, consilier prezidential.

„Telemedicina poate fi o solutie, in contextul in care, in tara exista cateva sute de localitati fara medici de familie, dar e nevoie de timp pentru acceptarea schimbarii. Avem un deficit major de medici pe specialitati importante”, a declarat conf. dr. Paun, in cadrul conferintei, recunoscand ca, desi suntem una dintre tarile cu internet de cea mai mare viteza, suntem deficitari la gradul de penetrare a serviciilor de tip e-health, iar singura solutie pentru dezvoltarea acestora o constituie la acest moment fondurile europene.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*