Anchetă la Ambulanță și SMURD, după decesul fotbalistului Ilie Balaci

22 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Familia fostului internațional acuză faptul că ambulanța trimisă să intervină în cazul acestuia nu ar fi fost dotată corespunzător.

 

Ilie Balaci

Moartea fostului mare fotbalist craiovean Ilie Balaci, care a decedat ieri în urma unui atac cerebral, a fost urmată de acuze din partea familiei, apărute în spațiul public, conform cărora ambulanța care a sosit să îi acorde îngrijiri medicale acestuia, în urma apelului primit la 112, nu ar fi fost echipată corespunzător pentru o astfel de intervenție. Apropiații fotbalistului care a decedat la vârsta de 62 de ani, la Craiova, spun că acesta a fost intubat cu un dispozitiv necorespunzător, destinat copiilor, iar după ce a fost constatat oficial decesul, familia a solicitat o autopsie pentru a se cunoaște cu exactitate cauzele decesului și a se stabili daca Ilie Balaci ar fi putut fi salvat, dacă s-ar fi intervenit în mod corespunzător.

Acuzele apărute în spațiul public după moartea fostului fotbalist au ajuns și la urechile autorităților, care s-au autosesizat și au dispus efectuarea unei anchete la Dolj, pentru a se stabili dacă intervenția echipajelor medicale a respectat toate protocoalele și dacă ambulanțele trimise la fața locului au fost dotate corespunzător.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea a precizat în cursul zilei de azi că a fost demarată o anchetă comună a Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență, dat fiind faptul că la caz au intervenit atât echipaje de la Ambulanță, cât și de la SMURD. „Echipele de control pentru Ambulanţă şi SMURD sunt echipe comune – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii, așa că echipa de control va fi formată din specialişti ai ministerului  şi ai DSU. Ne-am autosesizat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public și cred că este de datoria noastră să facem asta” a declarat ministrul sănătății.

Sorina Pintea a adăugat că se va verifica respectarea procedurilor și a protocoalelor, iar ancheta nu va fi una de durată, concluziile urmând a fi comunicate în maxim două zile. Zvonurile apărute în spațiul public se referă și la medicația prescrisă fostului fotbalist, în acest caz ministrul precizând că verificările cad în sarcina Direcției de Sănătate Publică Dolj, iar familia poate sesiza Colegiul Medicilor, dacă dorește acest lucru.

 

În cazul în care ancheta DSP Dolj va sesiza nereguli sau anumite suspiciuni, Sorina Pintea spune că autoritățile centrale se vor sesiza la rândul lor, iar dacă se vor constata nereguli în ceea ce privește intervenția echipajelor de la Ambulanță și SMURD, cei responsabili vor suporta rigorile legii.

După cum reiese dintr-un comunicat remis de ISU Dolj, apelul la 112 în cazul fostului fotbalist a fost primit ieri la ora 9.40, iar la locuința familiei a fost trimisă imediat o ambulanță cu medic de la SAJ Dolj. La sosirea echipajului de la Ambulanță, Ilie Balaci era deja în stop cardio respirator, fiind inițiate imediat manevrele de resuscitare. În sprijin a fost trimis și un echipaj SMURD cu medic, iar manevrele de resuscitare au fost efectuate conform protocolului, mai bine de 30 de minute. În final, salvatorii s-au declarat neputincioși, fiind nevoiți să constate decesul fostei glorii a Universității Craiova și a fotbalului românesc.

Reprezentanții ISU Dolj au mai transmis că echipajul SMURD cu medic a fost solicitat în sprijin nu pentru că ambulanța de la SAJ nu era dotată corespunzător sau echipajul acesteia nu făcea față, ci pentru că, în momentul în care se face masajul cardiac, se depune un efort mai mare, și din cauza aceasta s-a considerat că ar fi necesară prezența unui al doilea echipaj pentru a putea fi asigurată continuitatea manevrei de resuscitare.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*