Intervenția echipajelor medicale în cazul lui Ilie Balaci a respectat toate protocoalele

25 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Este concluzia preliminară a controlului pe care ministrul Sănătății l-a dispus la SAJ Dolj și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, după moartea fostului fotbalist.

 

Acuzele conform cărora echipajele medicale trimise să vină în ajutorul fostului fotbalist craiovean Ilie Balaci nu ar fi fost dotate corespunzător nu se confirmă, fapt constatat de echipa mixtă de control formată din inspectori de la Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență. Din păcate, intervenția echipajului de la Ambulanță și a echipajului SMURD solicitat în ajutor nu a putut salva viața fostului fotbalist, care suferise un infarct și fusese găsit deja în stop cardio-respirator. Știrea referitoare la moartea lui Ilie Balaci a fost însoțită în spațiul public de informații conform cărora echipajul de la SAJ Dolj sosit la fața locului în urma apelului primit la 112  nu ar fi fost dotat corespunzător și nu s-ar fi respectat anumite proceduri.

Pentru a verifica veridicitatea acestor informații, ministrul Sorina Pintea a dispus efectuarea unei anchete la Craiova, sarcină ce a revenit unei echipe formate din inspectori de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății, și specialiști de la Departamentul pentru Cituații de Urgență.

 

Rezultatele preliminare ale anchetei au fost făcute publice la o zi după ce Ilie Balaci a fost înmormântat, conform datelor comunicate rezultând că echipelor de la Ambulanță și SMURD nu li se poate reproșa nimic. Inspectorii au constatat că în acest caz au fost respectate toate procedurile medicale, iar cele două ambulanțe cu medic trimise la intervenție – cea de la SAJ și apoi cea de la SMURD – au fost dotate corespunzător. Mai mult de atât, echipajele au efectuat manevrele de resuscitare pe o perioadă mai lungă de timp decât cea prevăzută în protocoale.

Dacă, inițial se vorbea de un accident vascular cerebral ca fiind cauza decesului fostului fotbalist al Universității Craiova, în urma autopsiei efectuate la solicitarea familiei s-a stabilit că acesta suferise un infarct miocardic acut, insoțit de insuficiență cardio respiratorie. La sosirea primului echipaj de la SAJ Dolj, pacientul se afla deja în stop cardio-respirator, iar medicul de pe ambulanță a început imediat procedurile de resuscitare.

 

Întrucât masajul cardiac presupune un efort sporit și din partea salvatorului, iar procedura trebuie efectuată fără întrerupere, în sprijin a fost solicitat un echipaj SMURD cu medic, pentru a asigura continuitatea procedurii atunci când medicul de la Ambulanță obosea, și nicidecum pentru că  echipajul trimis inițial ar fi fost depășit de situație sau nu ar fi avut dotările necesare.

În spațiul public s-a mai speculat că medicul de pe ambulanță nu i-ar fi aplicat tratamentul specific pentru pacienții cu accident vascular cerebral, însă, după cum arată și rezultatul autopsiei, această procedură nu era necesară, fiind vorba de un infarct, diagnostic pe care medicul de pe ambulanță l-a si suspicionat de prima dată, fapt pentru care a început masajul cardiac.

În baza concluziilor medico-legale și a  rezultatelor preliminare ale anchetei dispuse de ministrul Sănătății, este de așteptat și ca dosarul penal de moarte suspectă deschis de polițiști să fie închis, dispunându-se neînceperea urmăririi penale.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*