O portocală pe zi scade considerabil riscul apariției problemelor de vedere

20 iulie 2018 | 0 comentarii |

Un studiu recent a stabilit că persoanele care respectă acest regim își reduc riscul de a suferi de degenerescență maculară cu 60%.

 

Degenerescența maculară este o afecțiune direct influențată de vârstă, care afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, denumită maculă.  Acest lucru se manifestă prin alterarea calității vizuale centrale și nu duce la pierderea completă a vederii, însă boala este considerată invalidantă, întrucât persoana afectată nu mai poate citi, nu mai poate distinge cu claritate chipurile și alte obiecte din jur.

Riscul apariției acestei probleme de sănătate a ochiului crește odată cu înaintarea în vârstă, însă un studiu recent efectuat în Australia furnizează o soluție la îndemână de a reduce acest risc, cu până la 60%. Cercetătorii care au efectuat studiul susțin că persoanele care consumă în mod regulat portocale au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta degenerescenţă maculară.

Peste două mii de persoane adulte din Australia, cu vârste de peste 50 de ani, au fost implicate în această cercetare, care a presupus monitorizarea lor pe parcursul unei perioade de 15 ani, potrivit Institutului pentru cercetări medicale Westmead.

 

În cazul persoanelor care au consumat cel puţin o portocală în fiecare zi a fost constatat un risc cu peste 60% mai redus de a se confrunta cu probleme de vedere 15 ani mai târziu. Potrivit concluziilor studiului, beneficiile au fost observate şi în cazul celor care au consumat doar o portocală pe săptămână.

Bamini Gopinath, profesor asociat la Universitatea din Sydney, a notat că aceste concluzii au indicat faptul că flavonoidele din portocale contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare. Flavonoidele sunt antioxidanţi puternici care se găsesc în aproape toate fructele şi legumele, iar despre aceştia se crede că au beneficii antiinflamatoare importante pentru sistemul imunitar.

Scopurile principale ale cercetării au fost acelea de a explora ceea ce se ascunde în spatele afecţiunilor oftalmologice, dar şi condiţiile genetice şi de mediu care pot constitui o ameninţare la adresa acuităţii vizuale.

Până în prezent nu a fost identificat un tratament care poate ajuta la vindecarea degenerescenţei maculare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*