O radiografie a perceptiei romanilor in privinta bolilor gastrointestinale

Conform unui sondaj efectuat  la cererea Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, 94 la suta dintre romani considera ca o astfel de afectiune se incadreaza in categoria bolilor grave sau foarte grave.

 

ecografieBolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni de care sufera in general persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, insa pot aparea la orice varsta, provocand un real discomfort si determinand modificarea cel putin partiala a programului zilnic. Cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt boala Crohn si colita ulcerativa, ambele afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. Conform celor mai recente statistici, in Romania exista cel putin 10.000 de pacienti diagnosticati cu una dintre aceste doua boli, peste 1.500 dintre ei fiind inregistrati si in Registrele Nationale. Interesele acestor pacienti sunt reprezentate de Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, care a efectuat recent un sondaj pentru a afla care este nivelul de informare al populatiei in privinta bolilor gastrointestinale, dar si adresabilitatea catre medic. Studiul a fost realizat pe un esantion de 3.000 de respondenti cu varste peste 18 ani, din mediul urban, reprezentativ pentru utilizatorii de internet din Romania, iar rezultatele sale au fost date recent publicitatii. Acestea indica faptul ca 94 la suta dintre respondenti considera ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, foarte grava sau extrem de grava, 68 la suta sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78 la suta cred ca o astfel de situatie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.

 

dureri abdominalePersoanele intervievate au fost chestionate si despre simptomele asociate cu problemele gastrointestinale, 80 la suta considerand ca durerile si crampele abdominale fac parte din aceasta categorie, 70 la suta  considerand si scaunele su sange una dintre principalele simptome, iar 60 la suta considerand ca diareea indica o problema de natura digestiva. In acelasi timp, jumatate dintre respondenti au raspuns ca anemia si oboseala fac parte dintre simptomele specifice bolilor digestive, iar 30 la suta au inclus si febra in aceasta categorie. In ceea ce priveste simptomele care i-ar deterimina sa apeleze imediat la un medic, 85 la suta dintree respondenti spun ca ar face acest lucru in cazul apritiei scaunelor cu sange, 75 la suta in cazul direei acute si 60 la suta in cazul aparitiei crampelor si durerilor abdominale.

 

medicIntrebati si la ce medic ar apela intr-o astfel de situatie, 50 la suta dintre respondenti au spus ca ar merge mai intai la medicul de familie in cazul persistentei simptomelor, iar 24 la suta spun ca s-ar adresa direct medicului gastroenterolog. Desi 94 la suta considera ca bolile gastrointestinale fac parte din categoria afectiunilor grave si foarte grave, doar 10 la suta dintre respondenti au declarat ca s-ar gandi, in cazul in care aceste simptome persista, sa isi schimbe stilul de viata si obiceiurile alimentare.

Totodata, in cazul in care sfaturile medicilor implica urmarea unui tratament toata viata, 60 la suta dintre romani considera ca ar urma toate indicatiile medicului, in timp ce 30 la suta au declarat ca s-ar abate de la tratament, daca s-ar simti mai bine.

Respondentii au fost chestionati si in privinta cauzelor care duc, in opinia lor, la aparitia bolilor gastrointestinale, 90 la suta dintre acestia mentionand in primul rand alimentatia necorespunzatoare. Un alt factor important, in opinia a 80 la suta dintre romani este si stresul, printre cauze fiind enumerate, de asemenea, antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.


Adaugati un comentariu


 

*