Pacientii cu aritmii se vor trata gratuit la primul laborator de electrofiziologie clinica deschis in Romania

Acesta a fost inaugurat astazi in cadrul sectiei de Cardiologie a Spitalului Floreasca si face parte dintr-un amplu proiect de cercetare.

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

Moment istoric astazi la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca unde a fost inaugurat in cursul acestei dupa-amieze primul laborator de electrofiziologie clinica, care va perimte diagnosticarea si tratamentul aritmiilor complexe, ventriculare si fibrilatiei atriale. Laboratorul a fost deschis si va functiona in cadrul sectiei de Cardiologie a spitalului bucurestean, fiind parte a unui proiect amplu de cercetare demarat in cursul anului trecut. Potrivit medicului Maria Dorobantu, seful sectiei de Cardiologie de la Floreasca, proiectul in cauza isi propune dotarea sectiei cu peste 50 de echipamente noi, dintre care 11 au o valoare ce depaseste 100.000 de euro. Perioada de implementare a proiectului este de 5 ani, odata cu achizitia respectivelor echipamente urmand a fi create si 11 posturi noi de cercetatori.

Referindu-se la laboratorul deschis azi, medicul Maria Dorobantu a dclarat ca „este un laborator performant, in care se va putea face nu numai un diagnostic, ci si un tratament pentru aritmii, nu doar pentru aritmii care erau tratate pana acum, ci aritmii complexe, ventriculare, fibrilatie atriala, totul putandu-se sa se intample printr-o manipulare din camera de comanda. Este un sistem de navigatie magnetica, stereotaxis, care permite sa se lucreze si de la distanta, din camera de comanda, care va facilita in felul acesta, si o activitate de educatie, prin transmisiuni live”.

 

Dr. Maria Dorobantu

Dr. Maria Dorobantu

Astfel, pacientii care au aceste afectiuni pot reduce medicatia sau chiar pot scapa definitiv de tratament medicamentos cu ajutorul metodei de ablatie robotica ce se realizeaza in laborator. Pana acum interventiile de acest gen durau intre 7 si 8 ore, uneori chiar si 10 ore, insa odata cu deschiderea noului laborator durata se va reduce la doar doua ore, intrucat identificarea se va face mult mai rapid, sistemul realizand o cartografiere a locului si cavitatilor unde ar putea sa fie produsa aritmia. „Zona se identifica astfel mai usor, dupa care se introduc cateterele, care se manipuleaza prin sistemul de magneti si se dirijeaza exact acolo unde trebuie, vindecand aritmia. Acum, speram ca prin antrenament, interventia nu va dura mai mult de doua ore”, a explicat medicul Maria Dorobantu. Aceasta a precizat si faptul deosebit de important ca toate procedurile efectuate in cadrul laboratorului vor fi gratuite.

 

Vasile Ciurchea - presedinte CNAS

Vasile Ciurchea – presedinte CNAS

Centrul deschis azi este al treilea de acest gen din sud-estul Europei, iar la nivel mondial exista doar 27 de astfel de laboratoare, procedurile de acest gen fiind pana acum  disponibile paentru pacientii romani, doar in strainatate.

Prezent la festivitatea de inaugurare a noului laborator, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat ca in acest context va trebui creat un subprogram de electrofiziologie in cadrul Programului national de cardiologie. „Neexistand pana acum un program bine definit, neexistand un laborator unde sa se faca lucrurile dupa toate regulile, urmatorul pas ar trebui sa fie acest program. Intr-un timp foarte scurt ne vom mobiliza, important este sa stiu ce anume trebuie decontat si lucrurile sa intre in normal cat mai repede posibil”, a precizat seful CNAS.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Petre Valentin spune:

    Pe naiba gratuit. Fara 2000 de euro nu scapa nimeni. Gratuit este pentru cei cu relatii. Asta e din pacate Romania. Degeaba platim cas. Acesti doctori de joaca de-a dumnezeu cu pacientul. Sunt multe de spus dar oricum nu ma aude nimeni. Daca ai bani traieşti daca nu ai poți sa mori. Asta e tara mea unde am plătit impozite si taxe mereu

  2. Ana spune:

    Cat costa ablatia?

Adaugati un comentariu


 

*