O specie de tantari creati in laborator ar putea combate malaria

5 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Statele Unite au creat o varietate de tantari ale caror gene blocheaza malaria si care imperecheati cu reprezentantii speciei care traiesc in salbaticie, sa produca urmasi care nu transmit aceasta boala.

 

tantarSe stie ca malaria este cauzata de paraziti transmisi la oameni prin intermediul intepaturilor femelelor de tantar Anofel, infectate cu aceasta boala. Savantii americani au anuntat recent ca au folosit o tehnica de editare a genelor prin intermediul careia ADN-ul poate fi inserat, inlocuit sau sters dintr-un genom, pe o specie de tantari – Anopheles stephensi – care contribuie la raspandirea malariei in zonele urbane din India.

Ei au inserat fragmente speciale de ADN in linia germinala – celule care transmit genele de la o generatie la alta – a acestei specii, creand astfel tantari ale caror gene au impiedicat transmiterea malariei, prin sintetizarea unor anticorpi antimalarie, ce au fost transmisi la 99,5 la suta dintre urmasi.

 

laborator Obiectivul cercetarilor americani a fost de a elibera in natura mai multi tantari modificati genetic, pentru ca acestia sa se imperecheze cu ceilalti tantari din natura, astfel incat acele gene care blocheaza malaria sa intre in patrimoniul genetic al populatiei de insecte si, in cele din urma, sa apartina majoritatii acesteia, pentru a bloca posibilitatea speciei de a infecta oameni cu parazitul malariei.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea California San Diego si de la Universitatea California Irvine.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2015 vor fi inregistrate 214 milioane de cazuri de malarie, care vor face 438.000 de victime, in special in Africa subsahariana.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*