Oleaginoasele, dusmanii cancerului de colon

26 mai 2017 | 0 comentarii |

Concluzia apartie unui grup ce cercetatori din Statele unite si vine in urma unui studiu efectuat pe 826 de pacienti.

 

oleaginoaseConform unui raport prezentat la jumatatea saptamanii trecute, ca un preambul la intalnirea anuala a Societatii Americane pentru Oncologie Clinica, consumul anumitor tipuri de fructe oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, este fost asociat cu o reducere considerabila a riscului de recidiva a cancerului de colon.

Afirmatia vine din partea unui grup de cercetatori americani, in urma unui studiu observational realizat pe 826 de pacienti care au urmat un tratament pentru cancer de colon in stadiul 3, bazat in general pe interventie chirurgicala si chimioterapie, astfel de pacienti cu tumori care nu s-au raspandit in alte zone ale corpului  avand 70 la suta sanse de supravietuire inca trei ani dupa tratament.

Circa 19 la suta dintre pacientii inclusi in studiu au consumat cel putin 56 de grame din mai multe tipuri de nuci pe saptamana, iar in cazul lor, s-a constatat un risc cu 42 la suta mai mic de recidiva a cancerului, precum si o reducere cu 57 la suta a riscului de deces, in comparatie cu pacientii care nu au inclus in dieta lor nuci dupa incheierea tratamentului.

 

migdaleAnalizand doar consumul de anumite fructe oleaginoase provenind de la arbori, s-a constatat o reducere cu 46 la suta a riscului de recidiva a tumorilor si cu 53 la suta a riscului de deces in cazul pacientilor care consumau cel putin 56 de grame pe saptamana, in comparatie cu persoanele care nu mancau nuci. In cazul consumului de arahide, care sunt cele mai consumate fructe oleaginoase din Statele Unite, sau de unt de arahide, nu s-a observat nici un efect semnificativ.

Numeroase studii in domeniul sanatatii cardiovasculare si al diabetului au demonstrat beneficiile consumului de fructe oleaginoase si am simtit nevoia de a afla daca acestea ar fi valabile si in cazul pacientilor cu cancer colorectal.Pacientii cu cancer in stadiu avansat, care beneficiaza de chimioterapie, intreaba in mod frecvent ce mai pot face pentru a reduce riscul de recidiva sau de deces, iar studiul nostru reprezinta o contributie importanta la teoria potrivit careia modificarea dietei si activitatea fizica pot fi benefice”, a  declarat autorul principal al studiului,dr. Temidayo Fadelu, adaugand totodata ca acest consum de oleaginoase nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente specifice.

 


Adaugati un comentariu


 

*