Opt unități mobile pentru screeningul cancerului de col uterin

22 august 2018 | 0 comentarii |

 Ministerul Sănătății le-a achiziționat pentru a consolida programul național de screning al acestui tip de cancer și pentru a facilita accesul femeilor din zonele defavorizate la program.

 

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar –  Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), a achiziționat 8 unități mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate. Potrivit Ministerului Sănătății, acestea „vor consolida programul național de screning pentru  cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate”, se menționează într-un cominicat remis pe această temă.

Conducerea MS afirmă că achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului.

Cele 8 autospeciale vor fi livrate către 7 centre naționale, în săptămâna 20-24 august, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare să se înceapă campaniile regionale de testare.

 

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și cărora le sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timisoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.);  Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București.

Dezvoltarea programelor de prevenție și creșterea capacității de screening sunt obiective importante  ale Programului de guvernare. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea și tratarea unor boli cu morbiditate și mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre și ale caror șanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp”, menționează ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

Pintea subliniază că Ministerul Sănătății a demarat implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă  în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii  medicale preventive.

Cele 7 programe sunt: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanțate din fonduri structurale să demareze către sfârșitul anului sau la începutul anului 2019, se menționează în comunicatul MS.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de  finanțare în valoare de 47  milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. „Pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, Ministerul Sănătății are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie”, promite ministrul Sănătății.

Foto (sursă Ministerul Sanatatii)


Adaugati un comentariu


 

*