Optimismul mentine sanatatea inimii

18 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Cercetari recente au relevat faptul ca starea de spirit optimista are o stransa relatie cu mentinerea unei inimi sanatoase, optimistii avand de doua ori mai multe sanse sa nu sufere de afectiuni cardiace.

 

optimistiCercetatorii de le Universitatea Illinois au publicat, intr-o revista de specialitate, rezultatele unui studiu pe care l-au efectuat pe un grup de 5.100 de pacienti, pentru a stabili in ce masura starea de spirit a unei persoane influenteaza starea de sanatate, in special sanatatea inimii. Cea mai importanta constatare care se desprinde din rezultatele studiului este aceea ca  persoanele cele mai optimiste au de doua ori mai multe sanse sa aiba o sanatate cardiovasculara foarte buna, comparativ cu cei pesimisti. Acest lucru este valabil indiferent de caracteristile socio-demografice sau de sanatatea mintala a pacientilor.

Studiul a inceput in luna iulie 2000, iar datele au fost colectate de la pacienti la fiecare 1824 de luni, grupul de studiu incluzand incluzand 38 la suta pacienti din rasa caucaziana, 28 la suta afro-americani, 22 la suta latino-americani si 12 la suta chinezi. Pentru evaluarea sanatatii cardiovasculare, cercetatorii au verificat sapte valori, cum sunt tensiunea arteriala, glicemia, nivelul de colesterol, indicele de masa corporala, activitatea fizica, aportul alimentar si relatia cu consumul de tutun, aceiasi parametri utilizati de Asociatia Americana a Inimii pentru a stabili gradul de sanatate cardiaca.

 

tensiuneCercetatorii au precizat ca participantii la studiu au avut varste intre 45 si 84 de ani si au fost monitorizati si in ceea ce priveste sanatatea mintala si nivelul de optimism. Ei au mai avut in atentie bolile de rinichi si caracteristicile socio-demografice, cum sunt rasa, varsta, statutul educational si venitul.

Studiul a scos in evidenta impactul masiv al acestor conditii asupra optimismului pacientilor. De asemenea, s-a constatat ca persoanele mai optimiste au niveluri mai bune de colesterol si de zahar in sange.

Un alt studiu, realizat in 2013, sugereaza ca o crestere cu un punct a scorului individual total al starii de sanatate cu privire la cei sapte parametri citati a fost asociata cu o reducere de 8 la suta a riscului de accident vascular cerebral.

Specialistii mai spun ca aceste descoperiri sugereaza ca strategiile de prevenire prin obtinerea starii de optimism pot fi o cale potentiala pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*