Organizația Națiunilor Unite și-a propus eradicarea HIV/SIDA până în 2030

24 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Noile terapii antiretrovirale și diagnosticarea timpurie au fost catalogate ca fiind principalele elemente care vor contribui la îndeplinirea acestui demers.

 

În cel mai recent raport al Programului Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA se arată că dezvoltarea unor medicamente antiretrovirale inovative și folosirea tehnologiei pentru diagnosticarea timpurie sunt principalele etape în lupta împotriva HIV/SIDA, care ar putea duce la oprirea acestui flagel până în 2030.

Totodată, Agenția Națiunilor Unite pentru SIDA, precizează că, până în luna iunie a acestui an, aproximativ 20,9 milioane de oameni vor primi tratament cu antiretrovirale care le pot prelungi viața, subliniind faptul că acesta este un progres rapid și vizibil în ultimii cinci ani, când numărul oamenilor care au acces la tratament aproape s-a dublat.

Ritmul progresului a fost remarcabil în special în sudul Africii, regiunea cea mai afectată de epidemie, documentul precizând că în 2010, numărul persoanelor care se aflau în tratament în această regiune îl depășea pe cel din celelalte regiuni combinate, iar în prezent reprezintă 60% din totalul oamenilor care urmează tratament.

 

Experții ONU mai susțin că extinderea la scară largă a terapiei antiretrovirale a fost factorul principal al scăderii numărului de decese din cauza unor afecțiuni asociate cu SIDA, de la un maxim de 1,9 milioane, în 2005, la un milion în 2016.

Anul trecut a fost atins un nou record, când, pentru prima dată, peste jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV în lumea întreagă au accesat terapia cu antiretrovirale.

Afecțiunile asociate cu SIDA rămân principala cauză de deces în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă și sunt cea de-a doua cauză a mortalității pentru femeile din Africa, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, se mai precizează în raport.

Tratamentul in cazul pacientilor cu HIV a evoluat considerabil, ajungandu-se in faza in care pacientii aflati in terapie nu mai transmit virusul nici chiar in urma contactului sexual.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*