Pacienti notificati prin SMS si apeluri telefonice atunci cand trebuie sa isi ia tratamentul sau sa mearga la medic

Este vorba de un program-pilot de aderenta la tratament, de care beneficiaza deocamdata doar pacientii cu afectiuni reumatice, care se pot inscrie gratuit pentru a beneficia de anumite servicii care sa ii ajute sa isi urmeze tratamentul corect.

 

pacientiUna dintre probleme in cazul pacientilor cu boli cronice este si lipsa aderentei la tratament, care are ca principale cauze lipsa disciplinei administrarii tratamentului de catre pacienti, pe fondul neconstientizarii de catre acestia a importantei respectarii acestei scheme de tratament. Problema nu este doar una specifica Romaniei, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca, in intreaga lume, doar 50 la suta din pacientii cu boli cronice sunt aderenti la tratament asa cum acesta a fost prescris de medici, aceasta in conditiile in care aderenta la tratament are un impact asupra starii de sanatate a populatiei mai mare decat orice alta imbunatatire in tratamente medicale specifice.

In aceste condirii, o companie privata de comunicare a pus la punct in Romania un program-pilot pentru cresterea aderentei la tratament, program in care sunt inclusi deocamdata doar medicii reumatologi si pacientii acestora. Este vorba de compania Totem Communication, care a dezvoltat programul Aderrio, program ce a primit avizul Ministerului Sanatatii si pe cel al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

 

medicamenteleEste primul program de dezvoltare a aderentei la tratament demarat in Romania, iar pacientii pot beneficia gratuit de anumite servicii care sa ii ajute sa isi urmeze cu mare acuratete tratamentul prescris de medici. Fiind vorba deocamdata de un program pilot, acesta se adreseaza in prezent medicilor reumatologi si pacientilor acestora aflati in tratament cu terapii biologice. Orice pacient aflat in tratament pentru poliartrita reumatoida, artrita psoriazica sau spondilita anchilozanta se poate inscrie gratuit prin intermediul medicului in programul de aderenta si poate beneficia de serviciile acestuia, cu conditia sa aiba deja un tratament prescris si sa existe recomandarea medicului curant inscris in program. In prezent 170 de medici si peste 2.000 de pacienti cu afectiuni cronice reumatismale sunt inscrisi in programul Aderrio, beneficiind de servicii menite sa asigure un management mai bun al tratamentului, implementarea programului neinfluentand in niciun fel schema de tratament initiata de medicul specialist.

 

medicOdata inscrisi in program, pacientii vor beneficia de servicii special concepute cu scopul de a creste aderenta la tratament, cum ar fi apeluri telefonice si SMS-uri transmise periodic pentru a le reaminti sa-si ia tratamentul sau sa se prezinte la medicul specialist pentru reevaluarea starii de sanatate. De asemenea, ei vor afla prin intermediul unei platforme electronice, www.aderrio.ro, mai multe informatii destinate educarii cu privire la boala si administrarea tratamentelor. Informatiile furnizate pacientilor inscrisi in program vor determina un management mai bun al bolii, cu consecinte directe asupra imbunatatirii calitatii vietii acestora.

Programul se bucura si de sustinerea Asociatiei Romane pentru Promovarea Sanatatii si Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, iar pe viitor, se doreste continuarea proiectului cat si extinderea lui pe alte arii terapeutice cu implicarea autoritatilor publice din domeniul Sanatatii, a asociatiilor de pacienti, societatilor medicale, precum si a companiilor farmaceutice.


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*