Pacienții se tem că vor rămâne fără medicamente, de luna viitoare

17 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia nu agreează soluția prezentată de Ministerul Sănătății zilele trecute, în legătură cu moleculele ale căror prețuri vor expira în noiembrie.

 

Asigurările pe care Ministerul Sănătății le-a dat zilele trecute, cu privire la soluțiile găsite pentru cele 128 de medicamente ale căror prețuri expiră la începutul lunii viitoare și care astfel vor dispărea de pe piață, nu i-au convins îndeajuns pe pacienți. Aceștia se tem că vor rămâne fără tratament, în doar câteva săptămâni, mai ales în contextul în care pentru unele dintre ele nu există alternativă terapeutică.

Temerile bolnavilor sunt legate de 70 de medicamente, din care pentru 58, ministerul spune că a ajuns la un acord cu producătorii în privința prețurilor, iar acestea vor fi în continuare disponibile pe piață și de acum înainte. Sorina Pintea recunoaște că doar pentru 52 de medicamente a identificat alternative terapeutice, în timp ce pentru 18 nu există alternative și nici nu s-a ajuns la un acord cu producătorii. Comisiile de specialitate din minister au stabilit că cele 18 molecule nu pot fi înlocuite cu nici un alt medicament, astfel că, în cazul acestora, se vor emite autorizații de nevoi speciale.

Asigurările date de Sorina Pintea, zilele trecute, nu i-au convins pe pacienți, mai ales că aceasta se află și în ultimele zile ale mandatului. Astfel,  Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a avertizat că mulți bolnavi vor rămâne fără tratament de luna viitoare, soluțiile comunicate de minister nefiind unele viabile.

 

Chiar și în cazul celor 52 de medicamente pentru care există alternative terapeutice, reprezentanții pacienților spun că „schimbarea tratamentului este o decizie cu consecinţe multiple asupra sănătăţii fizice şi psihice a persoanei care trăieşte cu o boală, iar această hotărâre trebuie să fie luată exclusiv de medic şi de pacient”.

Așadar, aceștia susțin că în luarea acestei decizii trebuie să fie implicați și medicii și organizațiile profesionale, fiind vorba de tratamentul a zeci de mii de pacienți. În comunicatul asociației se mai arată că o astfel de decizie nu poate fi luată într-un interval atât de scurt și de aceea solicită Ministerului Sănătății „să renunţe la proiecte legislative care pun în balanţă viaţa pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică”, subliniind că astfel de decizii necesită timp, o analiză în urma căreia să fie găsite „soluţii viabile care să asigure un acces continuu la tratamentele necesare pentru fiecare pacient”, acest proces fiind unul „complicat și sensibil”.

Și Coaliția Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice (COPAC) solicită autorităților păstrarea în farmacii a medicamentelor de care pacienții au beneficiat și până acum, lansând în acest sens o petiție on-line, precum și o listă cu medicamentele care riscă să dispară de luna viitoare.

 

Nici reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care au semnalat pericolul dispariției de pe piață a celor 128 de medicamente cărora le expiră prețul, nu se declară mulțumiți de măsurile comunicate de Ministerul Sănătății. Dan Zaharescu, directorul executiv al asociației, a precizat că soluțiile nu vizează, direct, cauza care a generat această situație, ci sunt doar unele de moment. În opinia sa, la momentul actual, singura soluție viabilă este „prelungirea preţului la toate medicamentele din Canamed, inclusiv al celor 128 de medicamente în cauză, începând cu data de 1 noiembrie 2019, până când se va lua o decizie finală în privința noii metodologii de prețuri.

Nu am vrea să credem că sfătuitorii ministrului Sănătăţii sunt rău intenţionaţi însă, din păcate, soluţiile lor sunt neadecvate. ARPIM, ca asociaţie responsabilă a industriei, oferă tot sprijinul, deoarece pentru rezolvarea unei crize atât de serioase este nevoie de un parteneriat real şi de încredere. Aplicarea unor referinţe eronate, ca de exemplu cea a preţului de referinţă generic şi ignorarea deciziilor unor instanţe de judecată, care s-au pronunţat deja cu privire la modul eronat de emitere a deciziilor de respingere a preţurilor medicamentelor, sunt incompatibile cu statul de drept şi afectează major, tocmai interesele pacienţilor”, mai declară acesta, citat într-un comunicat remis presei.

 


Adaugati un comentariu


 

*