Pastilele gonflabile, soluția viitorului pentru tratamentul afecțiunilor gastrice

8 februarie 2019 | 0 comentarii |

Cercetătorii americani au creat un astfel de comprimat, imitând mecanismul de apărare al peștelui-balon care își poate mari considerabil volumul corpului absorbind apă.

 

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au creat o  pastilă care are capacitatea de a se umfla şi a ajunge la dimensiunea unei mingi de ping-pong în interiorul stomacului. Scopul inițial urmărit de oamenii de știință a fost utilizarea acesteia pentru a monitoriza cazurile de cancer şi ulcer sau pentru a detecta primele semne ale infecţiilor.

Pilula este realizată din două tipuri de hidrogel, care îi permit să reziste în faţa efectelor generate de mişcările stomacului şi de sucurile sale gastrice foarte acide. Versiunea inițială a acesteia a fost inspirată de mecanismul de apărare al peştilor-balon, care reacţionează la ameninţări aspirând foarte repede apă şi umflându-şi corpurile foarte mult, ajungând să semene cu un balon ţepos, ceea ce le conferă un asperct mai „amenințător”.

Pilula gonflabilă creată de cercetătorii americani este realizată din particule superabsorbante, acoperite cu un strat protector, care împiedică dezmembrarea lor și conţin un senzor care urmăreşte în continuu temperatura din stomac timp de până la o lună, monitorizând astfel schimbările care au loc în stomac și care pot oferi medicilor indicii importante despre evoluția unor afecțiuni sau despre apariția unor infecții la nivel gastric.

 

În faza testelor de laborator, pilula a fost scufundată în diverse soluţii apoase asemănătoare sucurilor gastrice şi a fost supusă unor presiuni mecanice, pentru a simula mişcările stomacale. În acest timp, şi-a mărit volumul de 100 de ori în raport cu mărimea sa iniţială, într-un interval de 15 minute, suficient de repede pentru a împiedica trecerea ei prin stomac înainte de a-şi finaliza misiunea.

Testele au fost realizate și pe porci, pilulele în care au fost încastrați și senzori de temperatură fiind amestecate cu hrana oferita animalelor. Astfel, timp de o lună, cu ajutorul senzorilor din pastile, cercetătorii au putut monitoriza tiparele activităţilor zilnice ale animalelor.

Oamenii de știință intenţionează să dezvolte pilule gonflabile care pot să transporte în stomac mai mulţi senzori de tipuri diferite, care ar putea să monitorizeze nivelurile de aciditate şi să depisteze semnalele chimice ale unor bacterii şi virusuri. De asemenea, ar putea fi instalate în pilule și camere video de mici dimensiuni, pentru a urmări dezvoltarea tumorilor şi a ulcerelor. Totodată, pilulele gonflabile ar putea deveni o alternativă mai sigură şi mai comodă pentru baloanele gastrice, folosite pentru a suprima supraalimentarea şi a controla greutatea corporală.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*