Patronatele medicilor de familie solicită demisia ministrului Sănătății

12 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Totodată, medicii solicită o audiență la primul ministru, fiind nemulțumiți că nu au primit un răspuns în acest sens de aproape o lună.

 

Un proiect de act normativ care ar fi fost menit să recompenseze cumva activitatea medicilor de familie în ceea ce privește monitorizarea pacienților cu Covid-19 aflați la domiciliu, a avut un efect total opus, stârnind nemulțumirea medicilor de familie. Este vorba de un proiect de ordonanță propus de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit căruia, de la 1 decembrie urmează să se majoreze cu 60% suma plătită medicilor de familie pentru fiecare pacient cu Covid-19 monitorizat. Concret, de la 105 lei pentru fiecare pacient monitorizat, suma ar urma să crească la 168 de lei, „pentru capabilitatea și motivarea corespunzătoare a acestei categorii profesionale, în contextul evoluției răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2, care determină un număr mare de cazuri noi de infecții raportate zilnic”.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a reacționat vehement la această propunere legislativă făcută de ministrul Tătaru, cerându-i acestuia „să își păstreze suta de lei” și să își dea, în schimb demisia. „Cu 168 lei alege Guvernul să recompenseze munca istovitoare, plină de responsabilitate a medicilor de familie, care, timp de minim 14 zile, își asumă responsabilitatea uriașă a monitorizării pacienților despre care nu au nici o altă informație obiectivă, decât ceea ce declară pacienții și ceea ce pot auzi și deduce prin telefon” susțin reprezentanții organizației.

 

Medicii de familie mai spun că, în ceea ce îi privește, nu este vorba de câți bani primesc pentru monitorizarea acestor pacienți, ci de respectul pe care ministrul Sănătății și primul ministru trebuie să îl arate acestei categorii profesionale.

Nemulțumirile reprezentanților FNPMF sunt legate și de atitudinea premierului Ludovic Orban, căruia spun că i-au solicitat o întrevedere de aproape o lună, iar între timp nu au primit nici un răspuns de la cabinetul acestuia. „De aproape o lună solicităm domnului prim-ministru Ludovic Orban o întâlnire. Patronatele medicilor de familie sunt organizații ale cabinetelor medicilor de familie cu care Guvernul are obligația să intre în dialog, conform Legii dialogului social. Premierul își respectă această obligație întâlnindu-se cu sindicatele salariaților din Sănătate, însă când vine vorba de medicii de familie – liber profesioniști reprezentați de patronate, nu de sindicate – timpul nu îi mai permite nici măcar o videoconferință. De aproape o lună suntem ignorați de domnul premier, în timp ce Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănatate elaborează act normativ după act normativ și trasează sarcini medicilor de familie, iar Guvernul aprobă aceste acte” se arată într-un comunicat al organizației.

 

Dr. Sandra Alexiu

În același timp, dr. Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, susține că este nevoie de un protocol clar, asumat prin lege, pentru pacienții cu Covid-19 tratați la domiciliu.

Problema este că nu există un protocol asumat, care să ne spună ce ar trebui să facem. Mă refer la un ordin de ministru care să conțină recomandările comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății. Din câte știu eu, pentru că am vorbit cu colegii mei infecționiști, Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a trimis deja către publicare un protocol de două săptămâni, dar nu a apărut. În momentul acesta, avem nevoie de un protocol asumat prin lege. Protocolul nu a fost actualizat din august și nu a apărut o nouă reîmpărțire a cazurilor, a formelor de boală, astfel încât să se împartă pe tipuri de tratamente. Sigur că noi știm foarte bine că o viroză de oricare ar fi ea, câtă vreme este asimptomatică, doar se supraveghează, și după ce devine simptomatică se tratează. Adică noi știm ce ar trebui să facem în momentul în care avem niște simptome. Face febră, îi dăm un antitermic, îl doare capul, îi dăm un antalgic. Face diaree, îi prescriem o dietă și îi dăm, eventual, un probiotic ajutător. Adică tratăm strict simptomele. Trebuie să ținem cont însă și de celelalte boli pe care le are pacientul. Și trebuie evident să supraveghem zi de zi acești pacienți”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*