Patru morţi şi 30 de răniţi în accidente rutiere cu ambulanţe

27 august 2018 | 0 comentarii |

Departamentul pentru Situații de Urgență transmite că în patru luni au avut loc 36 de accidente în care au fost implicate autospecialele serviciilor județene de ambulanță și SMURD.

 

Pe lângă multele fapte bune pentru care sunt respectați și apreciați, la fel ca toți oamenii, salvatorii fac și ei greșeli pentru care sunt criticați și sancționați. 36 de accidente rutiere în care au fost implicate autospeciale ale serviciilor de ambulanță au avut loc în patru luni și jumătate (1 martie-15 iulie), anunță Departamentul pentru Siuații de Urgență (DSU), printr-un comunicat de bilanț. În urma evenimentelor în care au fost implicate autospecialele, 4 oameni și-au pierdut viața, 3 au fost răniți grav și alți 30 au suferit răni ușoare.

În 13 dintre accidentele menționate, vina a aparținut conducătorilor autospecialelor, menționează sursa citată. În 10 dintre aceste accidente, în care a murit o persoană, una a fost grav rănită, iar alte 11 au fost rănite ușor, au fost implicați conducători ai serviciilor județene de ambulanță. În celelalte trei, în care o persoană a decedat și două au fost ușor rănite, au fost implicați angajați ISU.

Siguranţa cetăţeanului, a tuturor participanţilor la trafic, a pacientului aflat în ambulanţă, dar şi a personalului medical este «prioritate zero» pentru toate instituţiile care servesc interesul public în situații de urgență”, spune dr. Raed Arafat, șeful DSU.

 

Personalul serviciilor de ambulanță și din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență și al Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) a fost instruit cu privire la comportamentul în regim de prioritate în trafic, astfel încât să conștientizeze că personalul angajat în structurile teritoriale de ambulanță, atunci când nu se deplasează la intervenții de urgență, are drepturi dar și obligații în respectarea regulilor de circulație, precum și folosirea legală a semnalelor optice și acustice.

Pe altă parte, au fost întreprinse acțiuni în trafic pentru disciplinarea șoferilor și prevenirea acestora în privința priorității serviciilor de urgență.

„La nivel național, structurile de poliție rutieră au efectuat 496 de instruiri ale personalului serviciilor de ambulanță publice județene, particulare și ISU-SMURD. Din care 205 au fost nivelul SMURD, 250 în serviciile județene de ambulanță, 41 în serviciile particulare de ambulanță. În urma acestor activități, au fost instruiți 6.865 angajați ai acestor servicii, respectiv: 3.411 – SMURD, 3.128 – din serviciile județene de ambulanță și 326 din serviciile particulare de ambulanță ”, potrivit  Direcției Rutiere, din cadrul IGPR.

 

La nivel național, 2.172 de polițiști rutieri au participat la 213 acțiuni specifice desfășurate în trafic, pentru a verifica respectarea normelor rutiere, atât de către conducătorii autospecialelor, cât și de către ceilalți participanți la trafic și au aplicat 144 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de pe autospeciale.

Vorbim aici despre 115 sancțiuni aplicate angajaților unor servicii de ambulanță publice județene, din care 62 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 12 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoasă și sonoră, o sancțiune pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și o sancțiune pentru nerespectarea regulilor privind depășirea. Alte 69 de sancțiuni au fost aplicate angajaților unor servicii particulare de ambulanță, din care 38 au fost pentru nepurtarea centurii și 22 pentru nerespectarea regimului legal de viteză. 20 de angajați ISU-SMURD au fost amendați pentru că nu purtau centura de siguranță și unul pentru depășire ilegală”, se menționează în comunicatul DSU.

Unui șofer din cadrul unui serviciu public de ambulanță, care avea o alcoolemie de 0.56 mg/litru alcool pur în aerul expirat, i s-a întocmit dosar penal, totodată fiind reținute patru permise de conducere pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și pentru conducere sub influența alcoolului.

În cadrul acelorași acțiuni, 213 sancțiuni contravenționale le-au fost aplicate conducătorilor auto care nu au acordat prioritate ambulanțelor.

 

Pentru prevenirea implicării ambulanțelor în accidente rutiere și pentru conștientizarea importanței acordării priorității, în cele patru luni și jumătate pentru care s-a prezentat bilanțul, ca și în celelalte perioade ale anului, poliţiştii de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), cu sprijinul personalului DSU, au organizat mai multe acțiuni menite să descurajeze nerespectarea semnalelor acustice și luminoase ale autospecialelor și pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicate ambulanțe.

Conducerea DSU și a Poliției Rutiere susțin „adoptarea unei conduite ireproșabile din partea celor implicați în asigurarea actului medical prespital și a primului ajutor calificat”, iar în acest sens vor fi organizate constant activități specifice de verificare în structurile de resort, în scopul prevenirii implicării ambulanțelor în accidente în traficul rutier, a facilitării deplasării acestora în regim de urgență, precum și pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la necesitatea respectării semnalelor acustice și luminoase ale ambulanțelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*