Bacilul piocianic a închis o secție a Spitalului Universitar din București

Prezența bacilului a fost depistată într-un filtru de apă sterilă, însă reprezentanții spitalului au anunțat că nu există nicio posibilitate de propagare a acestuia în alte secții ale unității medicale.

 

Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) revine din nou în atenția publică, din cauza unei probleme de natură epidemiologică, la doar câteva zile după ce unul dintre protestatarii răniți la mitingul din 10 august a anunțat că a fost contaminat cu Clostridium Difficile în perioada în care a fost internat aici, ca urmare a rănilor suferite în timpul manifestației din Piața Victoriei. La momentul respectiv, conducerea unității medicale a dispus o anchetă epidemiologică, iar după câteva zile, printr-un comunicat de presă, reprezentanții spitalului au anunțat că a fost descoperită prezența unui alt tip de bacterie într-un filtru de apă sterilă al instalației ce deservește una dintre sălile de ginecologie, folosite pentru intervențiile cronice, însă nu și pentru cele din aria obstetricii.

Potrivit comunicatului remis de unitatea medicală, este vorba de bacilul piocianic, descoperit într-o probă recoltată în data de 20 august din filtrul respectiv. Imediat ce analizele de laborator au confirmat prezența bacilului, sala de ginecologie a fost închisă, reprezentanții spitalului dând asigurări că este exclusă orice posibilitate de propagare a bacteriei și în alte secții ale spitalului.

 

În comunicat, aceștia explică faptul că filtrele din secția de ginecologie erau manipulate exclusiv de personalul medical mediu, și că în ultimele cinci zile premergătoare prelevării probei, adică în perioada 15-20 august, acestea nu fuseseră utilizate deloc.

Tocmai din această cauză, în data de 20 august, au fost prelevate probe din instalația de apă sterilă, ținând cont de faptul că bacilul piocianic se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalației timp de cinci zile a favorizat acest lucru. Conducerea unității medicale susține însă că nu a fost pusă în pericol sănătatea pacienților, atât timp cât apa infectată nu a fost utilizată. Astfel de controale constituie o procedură de rutină în cadrul spitalului, iar descoperirea probei contaminate a impus imediat măsuri severe de decontaminare, ce au impus și închiderea secției respective.

Conducerea unității mai precizează că măsurile vor continua până când probele vor ieși negative, dând încă o dată asigurări că posibilitățile de răspândire a bacilului sunt, practic, nule.

 

La nivelul SUUB a fost declanșat, luna aceasta, și un control dispus de ministrul Sănătății. Potrivit conducerii unității medicale, inspectorii aflați în control nu ar fi depistat nereguli în acest sens. În comunicatul remis de SUUB se precizează că acest control s-a încheiat la data de 14 august, în timp ce proba depistată pozitiv a fost recoltată șase zile mai târziu, adică pe data de 20 august.

În secția respectivă există două filtre pentru apa sterilă, dar niciunul nu ar fi fost utilizat în perioada 15-19 august, prezența bacilului piocianic fiind depistată doar într-unul din aceste filtre. În aceste condiții, conducerea SUUB ia în considerare și faptul că situația creată ar putea fi rezultatul unor abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea instalației de apă sterilă, anunțând că se vor face verificări și în acest sens, iar în cazul în care suspiciunile se vor adeveri, vinovații vor fi sancționați.

La nivelul spitalului există un Departament de Prevenire şi Control Infecţii Nosocomiale, care colectează în permanenţă probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne şi internaţionale fiind exclusă astfel apariția unei contaminări generalizate.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*