Permisul de conducere, condiţionat de starea de sănătate

2 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Începând de la 1 ianuarie 2018, persoanele care suferă de afecţiuni cronice, boli cardiace sau diabet zaharat vor obţine mai greu eliberarea şi reînnoirea permisului de conducere.

 

Un ordin al ministrului Sănătății, care vine în acord cu o directivă europeană din anul 2016, nu mai permite viitorilor sau actualilor șoferi care suferă de anumite afecțiuni cronice netratate corespunzător să se mai urce la volan. Potrivit Ministerului Sănătății (MS), directiva europeană stabilește că toate statele membre UE trebuie să includă anumite restricţii în cazul bolilor care pot pune în pericol viaţa conducătorului auto sau a celorlalţi prticipanţi la trafic.

Pentru zeci de afecțiuni, viitorii șoferi trebuie să prezinte o adeverință de la medicul de familie potrivit căreia nu prezintă pericol pentru ei sau pentru ceilalți participanți la trafic sau să semneze o declarație pe propria răspundere că nu suferă de astfel de boli. Într-o situație mai dificilă vor fi cardiacii și diabeticii, care vor trece mai greu sau nu vor putea trece de examenul medical. Aceleași reguli sunt valabile și pentru conducătorii auto care dețin deja permis de conducere și care vor fi obligați să-și facă controale medicale mai des.  Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”, se menționează în ordinul semnat de ministrul Florian Bodog. În evidențele medicilor sunt peste 3,5 milioane de români care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet zaharat.

 

În cazul unor afecţiuni cardiace precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor şoferi sau conducătorilor auto le pot fi eliberate, respectiv, reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată şi sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie şi, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

Există și afecțiuni cardiace care nu permit emiterea sau reînnoirea permisului de conducere. Între acestea regăsim implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficienţă cardiacă sau cardiopatie valvulară însoţită de regurgitare aortică. Orinul de ministru stipulează că acestor candidaţi sau conducători auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere decât în cazuri „excepționale”. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepţionale, cu condiţia ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic şi să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranţă, ţinând seama de efectele afecţiunii respective, se menționează în actul normativ.

 

Potrivit aceluiași document, persoanele care suferă de diabet zaharat şi urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi sunt capabile să ţină aceste episoade sub control. Nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaţilor sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog şi de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoieşte numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod, se arată în ordinul ministrului Sănătăţii.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*