Personalități medicale de renume mondial, la Bucharest Pancreatic Fest 2023

7 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Peste 200 de medici români și străini vor fi prezenți laCursul de patologie pancreatică” şi Workshop-ul „Rolul practic al ecoendoscopiei” care vor avea loc la Hotelul Crowne Plaza și la Spitalul Militar Central și care vor fi susținute de personalități marcante ale lumii medicale internaționale.  

 

Sub genericul „Bucharest Pancreatic Fest 2023 – cooperare medicală, transdisciplinară și internaţională pentru diagnosticarea precoce și tratamentul personalizat al afecțiunilor pancreatice”, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC)/ Secţia Clinică Gastroenterologie şi Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică organizează, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică,  Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila”, în zilele de 8 şi 9 septembrieBucharest Pancreatic Fest 2023.

Evenimentul științific reuneşte Cursul de patologie pancreatică cu participare internațională, coordonat de prof. dr. Cristian Gheorghe și prof. dr. Andrada Seicean şi Workshop-ul Rolul practic al ecoendoscopiei”, coordonat de prof. dr. Mariana Jinga și prof. dr. Adrian Saftoiu.

Manifestările ştiinţifice, aflate la cea de-a X-a, respectiv, a XI-a ediţie, abordează, ca în fiecare an, oportunităţile şi perspectivele de diagnostic şi tratament în domeniul oncologiei digestive, precum şi dezvoltarea programelor pilot de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniu, transmit organizatorii.

 

Cancerul pancreatic reprezintă una dintre cele mai mortale forme de cancer, atât prin prezentarea tardivă la medic cu forme ce nu mai prezintă indicație de tratament curativ, dar și prin lipsa metodelor de diagnostic precoce. În ciuda evoluției în pancreatologie prin perfecționarea tehnicilor de diagnostic, apariția imunoterapiei și îmbunătățirile din chirurgia pancreatică, supraviețuirea la 5 ani este sub 10%.

Studiile de specialitate au reliefat că riscul de cancer pancreatic este crescut direct proporțional cu vârsta, rareori diagnosticat înaintea vârstei de 55 de ani. Incidența maximă este între 65 și 69 pentru bărbați, respectiv 75 și 79 pentru femei. Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit în țările dezvoltate, cel mai probabil datorită accesibilității crescute a metodelor de diagnostic și tratament. Supraviețuirea la 5 ani pentru boală metastatică este de 2.9%, 12.4% pentru boală regională și 37.4% pentru boală localizată. 80% din pacienții nou diagnosticați au formă metastatică, iar dintre cei operabili 80% vor prezenta metastaze locale sau la distanță.

 

Din cauza agresivității și a dificultății stabilirii diagnosticului precoce, cancerul pancreatic reprezintă o problemă majoră de sănătate. Adenocarcinomul pancreatic (ADCP) este cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, fiind unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului. Diagnosticul de ADCP este realizat predominant prin intermediul explorărilor imagistice și endoscopice (ecoendoscopia), întrucât tabloul clinic și investigațiile de laborator sunt prea puțin specifice la momentul actual.

Tratamentul se face în echipă multidisciplinară, însă întrucât majoritatea pacienților se prezintă la spital în forme avansate, tratamentul fiind predominant paleativ, ecoendoscopia a devenit esențială în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pancreatice. Aceasta oferă informații suplimentare cu ajutorul modulelor integrate: elastografie, utilizarea modulului Doppler color, folosirea substanței de contrast și mai ales oportunitatea efectuării biopsiei sau puncției fin aspirative. Posibilitatea de a preleva țesut tumoral prin manevră minim invazivă (puncție fin aspirativă sau puncție fin bioptică) este importantă atât pentru diagnosticul și prognosticul ADCP, cât și în domeniul cercetării, oferind posibilitatea testării moleculare a probelor tisulare.

 

Obiectivul manifestării ştiinţifice vizeză creşterea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera gastroenterologiei, prin punerea la dispoziţie a celor mai bune servicii medicale oferite de sistemul public de sănătate.

Evenimentul beneficiază de expertiza unor mari personalităţi medicale şi academice din centre de profil din străinătate, între care: Prof. dr. HEGYI PETER, Membru al Academiei de Știinţe din Ungaria, Director al Centrului de Medicină Translatională al Universităţii Semmelweis din Budapesta, Ungaria, Prof. dr. SANTO ERWIN, Şeful Departamentului de Gastroenterologie şi Bolile ficatului, Tel Aviv Medical Center, Tel Aviv, Israel, Prof. dr. VILMANN PETER, profesor în cadrul Compartimentului de Endoscopie gastrointestinală, Departamentul de Chirurgie, al Spitalului Universitar Herlev și Gentofte, Universitatea din Copenhaga, Danemarca, Prof. dr. RADU ŢUŢUIAN, Spital Tiefenau Inselgruppe, Berna, Elveţia, Prof. dr. ROBERT HAWES, profesor de gastroenterologie, Orlando Digestive Health Institute, University of Central Florida College of Medicine, Florida, USA.

 

Conducerea SUUMC consideră că invitarea unor personalităţi de renume din ţară şi din străinătate, care au contribuit esenţial, mai ales în ultimii ani, la dezvoltarea tehnicilor de diagnostic și tratament ecoendoscopic „reprezintă un factor important pentru formarea atât a medicilor specialişti, cât şi a celor rezidenţi, reprezentând o oportunitate de perfecţionare a echipelor medicale muldidisciplinare, în abordarea integrativă și personalizată a afecţiunilor pancreatice. În acest fel curba de învăţare va fi mult ameliorată, atât pentru noile achiziţii în domeniu, cât şi pentru a câştiga experienţa minimă necesară pentru cei care vor să înceapă efectuarea acestei proceduri în propriile spitale. În timpul desfăşurării workshopului se vor putea vizualiza manevrele dificile, se va putea dialoga cu echipa care efectuează procedurile, o parte dintre cei prezenţi pot chiar participa direct la intervenţii, sub directa supraveghere şi îndrumare a profesorilor vizitatori care au experiență cazuistică importantă în acest tip de patologie”.

Organizatorii au conceput un program dinamic, în care conferinţele vor alterna cu demonstraţiile în direct, transmise din Laboratorul de Endoscopie Digestivă diagnostică şi terapeutică al SUUMC, în sala de conferinţe Magnolia, Hotelul Crowne Plaza, Bucureşti.

Manifestarea este creditată EMC.

Programul Bucharest Pancreatic Fest 2023 poate fi consultat AICI

 

* Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” deţine, la momentul actual, unele dintre cele mai performante aparate de endoscopie care permit detectarea precoce a cancerului digestiv, prin examinari de înaltă performanţă cum ar fi: videoendoscopie HDTV; enteroscopie; ecoendoscopie cu elastrografie şi i-scan; endomicroscopie confocală laser; videocapsulă etc. O parte din această infrastructură tehnică şi materială, aflată la dispoziţia specialiştilor noştri reprezintă o achiziţie importantă pentru sistemul public de sănătate.

Mii de pacienti evaluaţi şi sunt diagnosticaţi anual, iar SUUMC poate asigura programe pilot de pregătire profesională unitară în domeniul gastro-enterologiei, atât pentru medici, cât şi pentru asistenţi medicali, conform standardelor aplicate la nivel european.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” este primul care a fost dotat cu un sistem de ecoendoscopie liniară, în 1998. În Secția Clinică de Gastroenterologie a unității medicale s-a organizat, în 1999, primul workshop de ecoendoscopie cu demonstraţii live, cu transmisie în direct, avându-l ca invitat pe profesorul Marc Giovannini de la Institutul Paoli-Calmettes, Marsilia, Franţa.

 


Adaugati un comentariu


 

*