Peste 1.000 de nevăzători din România au nevoie de un câine însoțitor

O organizație non-guvernamentală încearcă să rezolve parțial problema, beneficiind și de sprijinul ambasadei Marii Britanii la București.

 

Reședința ambasadorului Marii Britanii la București a găzduit la jumătatea acestei săptămâni un eveniment inedit prin care a fost marcată Ziua câinilor ghizi pentru persoanele nevăzătoare. Cu această ocazie, la sediul ambasadei a fost organizată o conferință de presă la care au participat reprezentanți al ONG-ului Light into Europe, organizație care se implică pentru a veni în sprijinul persoanelor nevăzătoare. Totodată la conferință au fost prezenți și nouă nevăzători alături de cânii-ghizi din rasa labrador pe care i-au primit prin intermediul organizației umanitare. Camelia Platt, chief executive officer în cadrul ONG-ului, a precizat că organizația are 50 de câini-ghizi dintre care  20 sunt deja integraţi în familii, iar 30 sunt încă în trening.

Light into Europe activează și în România de 10 ani, reprezentanta organizației precizând în acest context că în țara noastră sunt peste 1.000 de persoane nevăzătoare care au nevoie de un câine însoțitor. Planurile ONG-ului sunt ca în trei ani să își dubleze numărul de câini pe care îi deține în prezent , iar până în 2025 să ajungă la un efectiv de 200 de câini însoțitori, urmând astfel să vină și în sprijinul nevăzătorilor din România care au nevoie de un astfel de ajutor. Întreaga activitate a organizației este finanțată din donații, Camelia Platt precizând că va fi demarată în curând și o campanie de informare legată de nevoile persoanelor cu dizabilităţi de vedere.

 

Aceasta a mai explicat că întreținerea și pregătirea unor astfel de câini nu este deloc  un lucru ușor, necesitând și importante resurse materiale. „Sunt 13 tone de biscuiţi pe care îi mănâncă cei 50 de câini, aproape 2.500 de sesiuni de training într-un an şi sunt 36.000 de ore de voluntariat pentru un câine. Contabiliceşte vorbind, costul este între 3.000 şi 3.500 de euro. Unui câine-ghid îi trebuie doi ani să fie pregătit, dar impactul în viaţa unei persoane nevăzătoare este pe viaţă” a declarat Camelia Platt.

Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, s-a declarat un susținător al cauzei celor de la Light into Europe, acesta oferindu-se chiar să încerce experiența unui nevăzător. În acest sens, a parcurs, legat la ochi, drumul până la reședința sa, fiind însoțit de un câine-ghid pentru nevăzători. „Şocul de a fi nevăzător a fost imens, a trebuit să mă concentrez asupra tuturor posibilităţilor fizice pe care le-am simţit, fără a vedea. Am avut încredere totală în căţel. Eu ştiu că sunt foarte bine formaţi. Chiar dacă este strada mea de acasă, a fost o provocare. N-am recunoscut că sunt pe strada mea şi chiar dacă am avut o idee unde am ajuns, nu am ştiut unde sunt. Ambiţia mea este să sprijin eforturile Light into Europe, ca mai mulţi români şi românce să aibă posibilitatea să aibă un căţel, ca să aibă ochii căţelului pentru o viaţă plină”, a declarat acesta în cadrul conferinței.

 

Cu aceeași ocazie, Anca Vasile, coordonatorul programului pentru câini-ghizi din cadrul organizației, a explicat și cum trebuie să se comporte ceilalți oameni atunci când întâlnesc pe stradă un nevăzător însoțit de un câine. Cu toate că sunt de o blândețe desăvârșită, animalele nu trebuie mângâiate sau hrănite pentru că astfel li se distrage atenția.

Aceasta a dat asigurări că orice animal special dresat pentru o astfel de misiune este fericit atunci când își însoțește și ghidează beneficiarul, pentru că acest rol i-a fost transmis și genetic, pe lângă orele de instructaj.

„Ei iubesc ceea ce fac. Nu o să vedeţi niciodată un astfel de câine-ghid, în momentul în care le arăt hamul, că vreau să ieşim afară, să se bage într-un colţ. Sunt extrem de fericiţi, pentru că, pe de o parte, au acest lucru în sânge, ei provin din câini-ghizi pentru nevăzători şi în al doilea rând sunt învăţaţi cu tot felul de tehnici să iubească. Ei se bucură de fiecare secundă în momentul în care ies afară”, a explicat Anca Vasile.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*