Cainii insotitori pentru nevazatori, inclusi in serviciile de asistenta sociala

O lege adoptata recent in Parlament prevede dezvoltarea unor servicii speciale de „asistenta vie” pentru persoanele cu handicap.

 

cini ghid (2)Camera Deputatilor, forul decizional din Parlamentul Romaniei, a adoptat ieri un proiect de lege care aduce unele modificari legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, proiect ce prevede dezvoltatrea unor servicii de „asistenta vie” in beneficiul nevazatorilor, in scopul de a le asigura acestora caini special dresati care sa le fie ghizi, ajutandu-i sa se orienteze atunci cand se deplaseaza pe strada, dar si in viata de zi cu zi. Este bine cunoscut faptul ca multi caini, chiar daca nu sunt de rasa, pot fi folositi in diferite scopuri utilitare, de la misiunile de cautare si salvare a victimelor, la detectarea explozibililor sau a stupefiantelor ori la depistarea sau anihilarea unor infractori. Din ce in ce mai frccvent, cainii sunt folositi si in scop terapeutic, avand rolul de a alina si a imbunatati starea psihica a pacientilor. Specialistii au remarcat, de asemenea importante progrese facute de copiii cu autism dupa ce au petrecut mai mult timp in compania unor astfel de caini folositi in scop terapeutic. Pentru persoanele cu handicap, patrupedele sunt, la fel, un ajutor de nadejde, cel mai cunoscut fiind exemplul cainilor de insotire pentru nevazatori.

 

cini ghid (1)Prin mofificarii aduse legii protectiei persoanelor cu handicap, autoritatile competente in domeniu vor avea obligatia dezvoltarii unor servicii speciale pentru a asigura caini de insotire pentru nevazatori. In proiectul recent adoptat se specifica faptul ca „este obligatorie dezvoltarea de servicii de asistenta vie si alte forme sau servicii de asistenta adecvata a handicapului”, asistenta vie fiind reprezentata de cainele ghid, potrivit expunerii de motive. Asadar, serviciile de asistenta sociala vor avea ca sarcina asigurarea dresajului special al acestor caini si formarea unui prim lot care sa fie pus la dispozitia nevazatorilor care solicita acest lucru. Masura este bine venita, avand in vedere faptul ca dresajul unui astfel de caine este destul de scump, iar putini dintre beneficiarii acestui serviciu isi permit astfel de cheltuieli.

 

cini ghid (5)In lege se mai precizeaza ca acesti caini insotitori vor avea acces liber si gratuit in toate locurile publice si mijloacele de transport in comun. Prin dresaj, acestia trebuie sa dobandeasca mai multe calitati si abilitati pentru a-si ajuta viitorii stapani, cum ar fi mentinerea directiei, oprirea la toate schimbarile care au loc pe traseu, inclusiv curbe, treceri de pietoni si trepte, ignorarea lucrurilor care le pot distrage atentia, precum si a altor animale, oameni, diverse sunete sau mirosuri, mentinerea unui pas moderat, evitarea obstacolelor. Prin asigurarea acestui serviciu, ar putea fi rezolvata, macar partial, si problema cainilor fara stapan, in sensul ca cei adunati de pe strazi, in loc sa fie eutanasiati sau chinuiti in adaposturi improprii, ar putea fi testati, iar cei care dovedesc anumite abilitati necesare ar putea fi „reabilitati” si transformati in chaini insotitori, scutindu-se astfel si unele cheltuieli necesare achizitionarii unor caini de rasa.

 

cini ghid (4)La finele anului 2012, data la care se opresc cele mai recente statistici, dintr-un total de 697.000 de persoane cu handicap inregistrate in Romania, 110.000 erau persoane cu handicap vizual, acestia urmand a fi principalii beneficiari ai modificarii aduse legii. In expunerea de motive se mai arata faptul ca multi dintre nevazatori, in lipsa membrilor familiei sau a altor persoane care sa ii ajute, prefera sa nu mai iasa din casa deoarece nu se pot descurca singuri pe strada, in astfel de situatii, ajutorul unui caine insotitor fiind extrem de important.

Ramane acum de vazut care sunt modalitatile pe care autoritatile le vor gasi pentru punerea in aplicare a noilor prevederi legale.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Lichirie Katalin-Jolan spune:

    Buna ziua!Prietenul meu e nevazator, handicap grav, dar are si cancer faza terminala. Legea e foarte bine venita. Trebuia sa avem de mult aceasta lege. Prietenul meu isi doreste foarte mult un ciine dresat pt. nevazatori, dar nu stiu de unde putem procura. Multumesc mult

Adaugati un comentariu


 

*