Peste 235.000 de angajați din Sănătate vor avea salari mai mari

7 martie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că asistenţii medicali vor avea venituri mai mari cu 30%, iar medicii, cu 8%, în urma majorărilor acordate în două tranşe, în lunile martie şi iunie.

 

Guvernul a aprobat, pe 7 martie, o Ordonață privind majorarea cu 20%, în două tranşe, a salariilor de bază pentru personalul din sistemul de sănătate şi cel din asistenţă socială, „prin care să stimuleze resursa umană din întregul sistem sanitar şi al asistenţei sociale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă, după ședința de Guvern.

Beneficiari ai actului normativ sunt „peste 235.000 de salariaţi din sistemul de Sănătate, precum şi circa 46.000 de persoane încadrate pe funcţii de specialitate de îngrijire şi personal TESA din unităţile şi centrele de Asistenţă Socială cu sau fără personalitate juridică. Ordonanţa de urgenţă prevede majorarea în două tranşe egale a salariilor de bază, după cum urmează: salariile de bază pentru personalul din unităţile sanitare publice se majorează cu 20 de procente faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023, majorarea urmând să fie aplicată în două tranşe egale începând cu luna martie 2024, respectiv luna iunie 2024”, a precizat Mihai Constantin, care a menționat că impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la 2,3 miliarde de lei din bugetul de stat.

 

Mihai Constantin

Măsura se aplică şi personalului din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, al Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, al Academiei de Ştiinţe Medicale şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România și „include şi medicii de medicină generală în categoria celor care pot beneficia de indemnizaţie pentru gărzile efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, având în vedere că în cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primire urgenţe din cadrul unităţilor sanitare publice există încadraţi şi medici de medicină generală care efectuează gărzi. Aceştia vor beneficia în condiţiile stipulate prin ordonanţa de urgenţă de o indemnizaţie în cuantum de 350 de lei pentru o gardă efectuată într-o lună, respectiv 700 lei pentru cei care efectuează lunar cel puţin două gărzi”, a mai precizat Constantin.

Referitor la personalul din unităţile şi centrele de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică, Constantin a explicat că majorarea cu 20% se va aplica la salariul de bază aferent lunii decembrie 2023 și se va acorda în două tranșe egale, în martie, respectiv, iunie 2024.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi de Guvern, privind majorarea salariilor de bază ale personalului medical prevede venituri mai mari pentru asistenţii medicali cu 30% şi pentru medici cu 8%, acordate în două tranşe.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar – 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie”, a spus ministrul Rafila.

În ciuda faptului că există şi persoane nemulţumite, ministrul a subliniat că „deschiderea de care a dat dovadă Guvernul în cadrul constrângerilor bugetare existente a fost maximă” și mai mult, nu crede că se poate acorda, considerând însă că „este o remuneraţie corectă”.

 

Ministrul Sănătății a admis însă că ar trebui dezvoltate criterii de plată pentru performanţă, pentru că „nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit”.

Fără a da detalii referitoare la modul în care se vor stabili aceste criterii și nici de când estimează că vor putea fi aplicate, ministrul Rafila a subliniat că „performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm”, a opinat ministrul Sănătății, care consideră că managerul unui spital ar trebui să aibă la îndemână instrumente pentru aceste departajări.

 

La rândul său, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat că „misiunea angajaţilor din asistenţă socială nu este deloc uşoară şi trebuie răsplătită corect, în raport cu munca depusă”, iar așa cum s-au angajat guvernanții în timpul discuţiilor avute cu organizaţiile sindicale reprezentative din domeniu, „veniturile celor care şi-au asumat să aibă grijă de cei mai vulnerabili dintre noi” au fost majorate.

Reprezentanții Federația Sanitas, cu care Guvernul a convenit aceste majorări, transmit că știu că „există încă frustrări în cele două sisteme și le înțelegem, dar în această etapă a trebuit să acceptăm un compromis. Dacă am putea să oferim 2,5 miliarde RON lunar, am face-o, dar guvernul ne-a dat doar 2,5 miliarde până la finalul anului. I-am împărțit cum am considerat mai bine, fără să avem pretenția că este perfect”, a transmis Sanitas.

Federația Solidaritatea Sanitară, Federația „Sănătatea” și Sindicatul „Forța Legii” susțin însă că majorările acordate de Guvern nu acoperă nici inflația, așa că vor continua lupta sindicală.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*