Peste 500 de persoane cu dizabilități și-au găsit un loc de muncă la bursele organizate în țară
Autoritățile spun că cifra depășește cu mult așteptările, motiv pentru care astfel de activități vor fi desfășurate în continuare, nu doar cu ocazia unor evenimente speciale.
Așa după cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat luni, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost marcată în întreaga țară, acțiunile desfășurate de autorități axându-se pe conectarea persoanelor cu dizabilităţi la oportunităţile de angajare de pe piaţa muncii. Astfel, sub deviza „Pot ce poţi şi tu! Angajează-mă!”, la nivelul fiecărui județ au fost organizate burse ale locurilor de muncă destinate cu precădere persoanelor cu dizabilități, inițiativa aparținând Ministerului Muncii. Dacă la nivelul județului Buzău, AJOFM a comunicat la imediat după încheierea acțiunii rezultatele înregistrate, cinci din cele 23 de persoane cu dizabilități care s-au prezentat la bursă fiind selectate pentru a susține o probă de lucru, datele centralizate la nivel național au fost date publicității ulterior, după ce s-au încheiat și celelalte activități organizate pentru a marca această zi.
După cum reiese dintr-un comunicat remis pe această temă de Ministerul Muncii, peste 500 de persoane cu dizabilități din întreaga țară au reușit să își găsească un loc de muncă în cadrul burselor care le-au fost dedicate, numărul celor care s-au prezentat la standuri depășind așteptările.
În total, la nivelul întregii țări au fost oferite în cadrul burselor organizate în fiecare județ 2.792 de locuri de muncă, dintre care 2.411 au fost locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi.
Aceste locuri au fost oferite de 362 de agenți economici, vizând diferite domenii de activitate, precum comerţ cu ridicata, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea autovehiculelor de transport, construcţii de clădiri, comerţ cu amănuntul, fabricarea de mobilă, industrie alimentară. În total, la burse s-au prezentat 1.523 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 1.292 dintre acestea fiind persoane cu dizabilități. În comunicat se mai precizează că 570 de persoane au fost selectate de angajatori pentru încadrare în câmpul muncii, cei mai mulți dintre cei selectați, 509, mai precis, fiind persoane cu dizabilități.
Oferta de locuri de muncă a fost una variată, adresându-se atât celor cu studii superioare cât și celor fără studii.
Persoanele fără studii superioare au fost selectate în vederea încadrării în muncă în meserii precum muncitor necalificat, ucenic, ambalator manual, manipulant marfă, confecţioner asamblor articole textile, lăcătuş mecanic în timp ce persoanele cu studii superioare au fost selectate pentru posturi de economist, arhivist, asistent manager, asistent social, inginer, psiholog.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a mărturisit că aceste cifre i-au depășit așteptările, precizând că astfel de acțiuni vor fi organizate și pe viitor, întrucât s-a constatat un interes sporit din partea celor cărora li se adresează.
„Am pornit de la ideea că dacă vom reuşi să angajăm, fie şi măcar o persoană, în urma organizării acestei burse, atunci ea va fi un succes, acest lucru va însemna că am reuşit să integrăm pe piaţa muncii o persoană cu dizabilităţi, în plus. Iată că am reuşit să integrăm peste 500 de persoane cu dizabilităţi, nu doar una. Vom organiza în continuare astfel de evenimente, pentru că locul persoanelor cu dizabilităţi este în societate, integrate şi nu excluse din societate”, a declarat acesta, citat în comunicatul de presă.