Ploaia inghetata a trimis zeci de buzoieni la Ortopedie

9 februarie 2017 | 0 comentarii |

Acestia au suferit entorse, luxatii si chiar fracturi, mai ales ale membrelor, dupa ce au cazut pe gheata formata pe strazi, inca de le primele ore ale diminetii de ieri.

 

ambulatoriu ortopedieCaracterizata de meteorologi drept un fenomen rar, ploaia inghetata care a cazut, ieri, in mai multe zone din tara, printre care si Buzaul. A facut numeroase victime, in special in randul persoanelor care au alunecat din cauza poleiului format pe trotuare si au suferit diferite leziuni sau fracturi indeosebi la nivelul membrelor.

Fenomenul meteo manifestat la Buzau s-a resimtit si in Sectia Ortopedie a Spitalului Judetean dar si la cabinetul de specialitate din ambulatoriile de specialitate ale spitalelor din judet si ale Policlinicii din Buzau, unde s-a inregistrat un flux crescut de pacienti pe parcursul zilei de ieri.

Numai la Spitalul Judetean de Urgenta30 de persoane s-au prezentat pana in aceasta dimineata cu luxatii, entorse sau fracturi cu care s-au ales dupa ce au cazut pe gheata. Potrivit purtatorului de cuvant al unitatii medicale, Adriana Bunila, cei mai multi pacienti au prezentat leziuni la nivelul membrelor superioare si au fost de varste tinere, dar la spital au ajuns cu fracturi si luxatii persoane de toate varstele. In cazul a patru dintre pacienti s-a impus internarea, intrucat fracturile suferite necesita interventii chirurgicale, iar in celelalte 26 de cazuri, pacientii au fost investigati si diagnosticati si au primit ingrijirile medicale necesare, dupa care au fost lasati sa plece acasa.

 

poleiDesi meteorologii au anuntat ca ploaia inghetata nu va mai cadea in perioada urmatoare, pericolul inca persista, intrucat gheata formata nu se va topi, meteorologii transmitand, in aceasta dimineata, o noua avertizare de ger, care va persista pana marti, 14 februarie. Intrucat in majoritatea zonelor, gheata a fost acoperita cu zapada cazuta in timpul zilei de ieri, medicii recomanda in continuare precautie maxima, chiar daca pe trotuare s-a imprastiat nisip sau alte materiale „antidreapante”.

In plus, pe langa pericolul reprezentat de gheata, in zilele urmatoare gerul constituie un alt factor de risc, in special pentru persoanele varstnice, copii si pacientii cu afectiuni cardiace. Recomandarea medicilor este sa se iasa din casa doar daca este neaparat necesar, iar in aceste conditii sa se evite expunerea indelungata la frig. Pentru cei care sunt nevoiti sa petreaca timp mai indelungat in frig, se recomanda protejarea prin purtarea de imbracaminte adecvata, precum si mare atentie la primele semne ale aparitiei degeraturilor.

 

protectie gerAceste semne constau in pierderea simturilor si decolorarea extremitatilor afectate, cel mai des, degeraturile aparand in zona urechilor, degetelor si a nasului. In cazul aparitiei primelor semne de degeraturi este neaparata nevoie de  asistenta medicaal de specialitate.

Poleiul de pe sosele a cauzat si numeroase accidente de circulatie. Politistii fac, in acest sens, cateva recomandari soferilor, ca si pietonilor, referitor la modul in care se deplaseaza pe drumurile publice. Soferii sunt sfatuiti sa evite deplasarile lungi cu masina, in situatia in care nu este neaparata nevoie, iar celor care totusi pleaca la drum li se recomanda sa adapteze permanent viteza la conditiile de trafic si la starea carosabilului. Totodata, se recomanda atentie sporita la efectuarea depasirilor. Si pietonii sunt sfatuiti sa isi sporeasca atentia la traversarea drumurilor publice si sa isi ia toate masurile de precautie, pentru a nu deveni victime, in acelasi timp, ale ghetii si ale masinilor aflate in trafic.

Un alt pericol asupra caruia se atrage atentia in aceasta perioada il reprezinta cablurile electrice, care risca sa cedeze sub greutatea ghetii acumulate. Autoritatile recomanda ca in cazul in care se observa cabluri rupte si cazute la pamant, acestea sa nu fie atinse, existand pericolul de electrocutare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*