Pneumologii cer competente pentru ecografia toracica

Solicitarea a fost lansata in cadrul primei Conferinte Nationale de Patologie Pleurala, care a avut loc zilele trecute la Targu Mures.

 

ecografie toracicaSfarsitul saptamanii trecute a consemnat o noua premiera in domeniul manifestarilor stiintifice din lumea medicala, la Targu Mures fiind organizata prima Conferinta Nationala de Patologie Pleurala. Unul dintre scopurile principale urmarite de organizatorii evenimentului a fost promovarea unei noi supraspecializari in domeniul pneumologiei, supraspecializare a carei omologare si-o doresc cat mai curand.

Este vorba despre ecografia toracica, pentru care medicii pneumologi insista sa le fie acordate si lor competente, conferinta de la Targu Mures constituind startul demersurilor pe care le vor face in acest sens. Unul dintre initiatorii si principalii sustinatori ai acestui demers este medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Nationale de Pneumologie. Acesta a declarat in cadrul conferintei ca „ecografia si in special cea cu viza pentru patologia pleurala, ar trebui sa fie in dotarea fiecarui pneumolog, pentru ca este o metoda moderna de testare si de investigare a pleurei si chiar si a patologiei pulmonare fara a fi invaziva. Se exclude o parte de agresiune care ar trebui sa tina de metode chirurgicale. Ea este extrem de utila pentru ca poate sa ghideze o punctie, poate sa faca, de exemplu, o extractie de lichid din cavitatea pleurala, care este inchistat si greu de identificat radiologic. Este intr-o competitie deschisa cu alte tipuri de investigatii, precum tomografia computerizata. Vom insista sa fie omologata in timp, ca sa avem in competentele pneumologului si aceasta investigatie de tip ecografic, asa cum am reusit sa obtinem pentru somnologie si pentru alte interventii de tip minim chirurgical”.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Cu ocazia aceluiasi eveniment s-a evidentiat si constituirea Grupului de Lucru pentru Patologie Pleurala”, la initiativa medicilor pneumologi Gabriela Jimborean si Edith Simona Ianos. Grupul isi propune formarea de specialisti in domeniul patologiei pleurale, sustinand totodata omologarea supraspecializarii de ecografie toracica si alocarea competentelor catre medici pneumologi.

Conferinta de la Targu Mures a debutat chiar cu un curs de formare care a avut misiunea de a facilita demararea acestui tip de activitate de catre pneumologi, la finalul caruia dr. Florin Mihaltan a mai precizat ca „sunt lucruri pe care le-am reusit in timp si pregatim practic patul si specialistii pentru a avea aceasta acreditare si pentru aceste competente. Exista un avantaj in competitia cu imagistica, nu se realizeaza nici expunerea pacientului si fidelitatea continuarii si utilizarii practice a acestei investigatii este generata de experienta celui care o practica”.

 

Dr. Gabriela Jimbolean si dr. Edith Simona Ianos

Dr. Gabriela Jimbolean si dr. Edith Ianosi

La randul sau, dr. Edith Simona Ianosi a precizat ca grupul de lucru pe care l-a infiintat doreste sa initieze cat mai multi specialisti in domeniul ecografiei toracice, care constituie o noutate pentru Romania, desi in alte tari a devenit deja o procedura obisnuita. „Ecografia toracica este la inceput din punct de vedere al specialitatii noastre, al pneumologiei. Peste tot, ecografia este la ordinea zilei. Este practic o prelungire a stetoscopului, un instrument pe care pneumologii il folosesc zi de zi. Sa speram ca ecografia va fi o prelungire a stetoscopului, adica sa o uzitam foarte mult, pentru ca este o competenta pe care ne dorim sa o introducem cat mai repede”, a declarat aceasta, apreciind totodata si interesul manifestat de cei peste 400 de participanti la conferinta.

Presedintele Comitetului Stiintific al Societatii Nationale de Pneumologie, dr. Gabriela Jimborean a atras atentia asupra frecventei si diversitatii tot mai mari a bolilor pleurale, unul din principalele motivele care au dus la organizarea conferintei. Evenimentul de la Targu Mures a mai inclus prezentari de actualitate privind diagnosticul si tratamentul afectiunilor pleurale, un curs de ecografie toracica si un curs de somnologie pentru tehnicieni-asistenti medicali din laboratoarele de somnologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*