Ingrijiri medicale la domiciliu, la Niscov
Fundatia Neolithic incearca sa vina in ajutorul pacientilor din aceasta zona si sa le aline suferintele la ei acasa, intr-un mediu mai prietenos decat cel dintr-un spital.
Despre domeniul ingrijirilor medicale la domiciliu s-a mai scris pe www.sanatateabuzoiana.ro, cu ocazia unor aniversari ale unor servicii de profil sau chiar am surprins primii pasi ai altora. De fiecare data am discutat despre impliniri si neajunsuri ale unui sistem care costa mult mai putin decat acordarea asistentei medicale intr-o unitate de profil din judet sau din tara si care, mai ales, asigura un confort familial pacientului, ajutandu-l astfel si psihologic, sa se recupereze dupa o interventie medicala dificila sau atunci cand are de luptat cu o boala incurabila.
Judetul Buzau nu duce lipsa de servicii specializate in ingrijirea acelor persoane care au trecut prin operatii chirurgicale sau diverse interventii ori au suferinte care au fost tratate intr-o prima etapa in spital si mai apoi pot fi usor vindecate defintiv de acasa.
Cei mai multi dintre pacientii acestor servicii pe care ii cunosc au diabet in forme avansate ori au trecut prin operatii chirurgicale si acum le vin in ajutor asistenti medicali ai serviciilor specializate care ii scutesc si de costuri, dar si de drumurile catre spital.
La Niscov, in comuna Vernesti, medicul de familie Gina Campeanu incearca de cativa ani sa le vina in ajutor buzoienilor prin Fundatia Neolithic cu servicii medicale la domiciliu in masura in care acestia au nevoie. Intr-o discutie despre un serviciu atat de tanar, infiintat doar cu patru ani in urma, medicul Campaneanu spune ca populatia judetului are nevoie de un asistent medical bine pregatit, care sa ajute pacientul sa i se vindece rana, dar care sa contribuie si la vindecarea sufletului chinuit de boala. „Noi am pornit aceasta actiune in anul 2012, prin infiintarea unui ONG care are ca obiect de activitate ingrijirile la domiciliu, in principal. Este un centru de ingrijiri medicale la domiciliu care functioneaza cu un medic voluntar si cu doua asistente medicale. Ne ocupam de tot ce inseamna ingrijiri la domiciliu, adica tratatmente injectabile sau pansamente, tot ce include aceasta activitate. Ne deplasam atat la pacientii care fac cerere la Casa de Asigurari de Sanatate si care obtin decizii de ingrijiri la domiciliu, cat si la solicitari din partea populatiei – numai ca pe aceasta forma de solicitare mai putin suntem cautati pentru ca nu suntem bine cunoscuti”, explica dr. Campeanu.
Desi exista servicii de ingrijiri medicale la domiciliu de mai bine de zece ani in Buzau (Crucea Alb-Galbena fiind primul astfel de serviciu infiintat la nivelul judetului), sunt inca multi buzoieni care nu stiu ca pot avea zilnic pe cinvea la dispozitie, care sa le vina in ajutor. „Din pacate sunt inca multi oameni care nu stiu ca pot beneficia de acest serviciu. Beneficiari pot fi toti pacientii asigurati, indiferent de froma de asigurare, fie ca sunt pensionari, someri, coasigurati sau salariati care au la un moment dat o afectiune care ii imobilizeaza la pat sau sunt mai greu deplasabili si au nevoie de tratament perfuzabil, tratament injectabil sau au boli incurabile in stadii terminale si au tratament cu opiacee recomandate de medicii specialisti. In functie de aceste recomandari, noi trimitem cadrul medical specializat la domicliul pacientului si i se efectueaza, conform schemei stabilite de medicul curant, tratamentul indicat. Daca este sa ma gandesc la pacientii pe care ii avem acum in ingrijirie, avem pacienti cu escare si care au nevoie d eingrijire zilnica. O ora pentru fiecare, asistentul se deplaseaza la domicliul acestora si ii face toaleta plagii, ii monitorizeaza constantele fiziologice – puls, temperatura si asa mai departe, ii pune pansament sau scutec, acolo unde este cazul”, mai spune dr. Campeanu.
Fundatia Neolithic din Niscov supravietuieste din sponsorizari si dintr-un buget minimal alocat de CNAS, insa dupa cum spune medicul Gina Campeanu, poate ca este momentul sa apeleze si la alte forme de finantare. Inaintea acestui pas este insa importanta extinderea. Am avut pacienti de la Berca, de la Tisau, Saseni, Zoresti, din oras… cam acestea au fost solicitarile. Ei beneficiaza si de sustinerea noastra. Consliem familia acolo unde este cazul, consiliem pacientul atunci cand este operat – spre exemplu cand este operat de neoplasm de colon si au nevoie de sfaturile si intelegerea noastra. Facem si asta. Sunt cateva firme de ingrijiri la domiciliu in judetul Buzau care au mai multi angajati si mai multe masini, probabil si in functie de sponsorizari si de ajutorul comunitatii si al primariei locale. Noi nu am solicitat astfel de ajutor pana acum. Va trebui sa facem si noi pasi inainte. Este un serviciu care merge daca exista dorinta de munca si seriozitate. Noi nu suntem inca asa cunoscuti. Facem materiale informative pe care le distribuim in diverse locuri si, sigur, eu incerc sa-mi ajut si pacientii mei din aria mea de activitate, dar putem sa facem servicii pentru tot judetul. Intentia mea este sa ne extindem. Sa angajam mai multi asistenti, sa mai dotam cu o masina sau doua astfel incat sa avem o activitate mai intensa”.
Un aspect semnalat cu alta ocazie si de reprezentantii altor servicii medicale de ingrijiri la domiciliu din judetul Buzau este insa reticenta unor medici specialisti de a le recomanda pacientilor aceasta forma de ingirijire. Exista furnizori care „vaneaza” direct pe sectie pacientii care ar putea fi beneficiari ai unora dintre aceste servicii. Acestia au legatura directa cu personalul medical din spital si cunosc bine pacientul si boala acestuia, ziua de externare si nevoile sale ulterioare. Nu este si cazul Neolithic pentru ca, imi explica dr. Gina Campeanu, oamenii din aria sa de responsabilitate, dar, surprinzator si din diverse alte zone ale judetului, apeleaza direct, la aceasta Fundatie. „Sunt foarte multi oameni care au nevoie de noi si nici medicii specialisti nu le recomanda sa apeleze la astfel de servicii, desi ar fi decisiv in desfasurarea actelor, pentru ca pacientul ar trebui sa depuna la CJAS o cerere de ingrijiri la domiciliu in baza recomandarii medicului specialist. Oamenii pot veni insa si dierct la noi si noi le putem explica ce demrsuri sunt de facut, mai apoi”, mai spune medicul.
Ideal ar fi ca toti buzoienii bolnavi care au nevoie de cineva care sa le deschida usa si sa-i intrebe cum se simt, sa le schimbe un pansament sau sa le ofere alta ingrijire medicala sa poata fi ajutati de asistenti si medici dornici sa lucreze intr-un serviciu medical de ingrijiri la domiciliu.
Felicitari echipei!
Felicitari Dna Dr Gina Campeanu !
Sunt foarte incantata de acest lucru, nu pentru mine, dar sunt asa de multi oameni suferinzi…!