Posesorii de animale de companie pot discuta online cu un medic veterinar

13 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

O echipă de medici veterinari și IT-iști entuziaști au înființat o platformă și o aplicație de telemedicină prin intermediul căreia se pot obține cu ușurință sfaturi medicale autorizate pentru animalul de companie.

 

Fie din lipsă de timp, fie pentru că le este mai la îndemână să recurgă la „Doctor Google” pentru lămuriri și indicații atunci când aimăluțul lor are o problemă, proprietarii de animale pot întârzia, fără să-și dea seama, să-i acorde îngrijirile potrivite iar uneori îi pot face mai mult rău decât bine. Ca să-i ajute să evite confuziile și să-și economisească timpul, o echipă de etuziaști iubitori de animale s-a gândit că o consultație virtuală ar putea rezolva problema cu minim de efort și risc, mai ales în timpul pandemiei.

Astfel, medicii veterinari Emilian Rădoi și Cosmin Dumitrache, împreună cu dr. Ion Petrovai (Advisor / HealthTech Ecosystem), Mircea Bardac (Advisor / Product), Alexandru Ionașcu (Software Engineer), Vlad Ștefănescu (Software Engineer), Gabriel Nicolae (Software Engineer), Andreea Tănăsoaica (Marketing Manager), Adrian Stoianovici (WordPress Developer) și Ioana Huzum (Graphic Designer) au dezvoltat platforma Vet Chat, prin intermediul căreia posesorii de animale de companie pot obține sfatul avuzat al unui medic veterinar.

Solicitantul poate alege unul dintre medicii disponibili pe platformă, apoi îi adresează o întrebare-text referitoare la problema animalului său, după care primește răspunsul. Pe platformă pot fi atașate imagini sau documente, ceea ce permite şi interpretarea analizelor. Platforma anunţă un timp de răspuns de până în 24 de ore, dar doctorii răspund de obicei în 1-2 ore. „Vet Chat încearcă să ofere informații profesioniste, accesibile tuturor utilizatorilor interesați de sănătatea animalelor lor. (…) Această platformă trebuie utilizată doar în scopul obținerii de informații generale pentru înțelegerea cât mai bună a stării de sănătate. Vet Chat nu este un serviciu pentru cazuri de urgență medicală”, se menționează pe site-ul dedicat.

 

Fiecare medic veterinar are pe platformă un profil profesional cu informaţii despre studii, experienţă etc. precum şi testimoniale din partea utilizatorilor, astfel încât să poată fi ales în funcție de preferințele și nevoile utilizatorului. „Vet Chat nu își propune să înlocuiască consultul de specialitate”, astfel că sfaturile primite prin intermediul platformei nu se substituie diagnosticului, pentru aceasta fiind necesară „consultarea în persoană a unui medic veterinar”, atrag atenția fondatorii proiectului.

Utilizatorii pot obține însă informații utile despre unele afecţiuni dermatologice, tulburări digestive, afecţiuni respiratorii necomplicate sau plăgi minore care nu necesită intervenții chirurgicale. De asemenea, platforma poate fi utilă celor care doresc să-și achiziționeze un animal de companie, dar și ca suport privind alimentaţia, schema de vaccinare, deparazitare, suplimente ce pot fi administrate animalului. În momentul de faţă, o întrebare către un medic veterinar online porneşte de la 20 de lei, iar discuţia este anonimă.

Telemedicina pentru animale de companie, ca și temeledicina umană, înregistrează creșteri accelerate în lume, de-a dreptul spectaculoase în această perioadă de pandemie. În acest context, dezvoltatorii Medic Chat, care spun că au „în ADN o pasiune pentru health tech și un mix de experiență în inginerie software și cercetare științifică”, intenționează să deschidă și un cabinet medical veterinar virtual, prin intermediul căruia medicii să poată acorda consultații telefonice sau video, dorind totodată să extindă platforma pe plan internaţional.

 


Adaugati un comentariu


 

*