Posturile de radio și televiziune vor promova dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități

16 iulie 2019 | 0 comentarii |

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o decizie pentru derularea unei astfel de campanii de interes public.

 

După ce, în primăvară, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a făcut demersuri încununate de succes pe lângă CNA pentru a impune difuzorilor radio-tv din România să difuzeze în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare și un spot care să promoveze dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități, organizația condusă de Maria Mădălina Turza a reușit să convingă reprezentanții instituției de reglementare în domeniul audio-vizualului și de necesitatea unei alte campanii de interes public.

De această dată este vorba de promovarea dreptului la educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități, un aspect pentru care România a fost în mai multe rânduri avertizată de autoritățile europene. Demersurile asociației vin în condițiile în care peste 31.000 de copii cu dizabilități, fie nu sunt școlarizați, fie sunt victime ale discriminării în școlile în care învață, sau nu beneficiază de educație de calitate, spre deosebire de colegii lor.

 

CEDCD militează de mulți ani pentru accesul copiilor cu dizabilități la educație, aceștia având dreptul să învețe în orice școală publică, la fel ca și ceilalți copii. Recent, CEDCD a avut inițiativa demarării unei campanii de interes public pe posturile de radio și televiziune, adresându-se apoi CNA, pentru a emite o dispoziție în acest sens, prin care să impună difuzorilor din audio-vizual ia parte la această campanie.

Mesajul diseminat în cadrul campaniei, „Pentru egalitate de şanse, copiii cu dizabilităţi au dreptul să înveţe în orice şcoală”, a fost aprobat de membrii CNA la începutul acestui an, fiind introdus în Codul Național al Audiovizualului, ca mesaj de interes public. Decizia a fost publicată însă în Monitorul Oficial abia pe 25 iunie. Aceasta consfințește desfășurarea campaniei propuse de CEDCD, solicitând posturilor de radio și televiziune să difuzeze gratuit mesajul de interes public ce promovează accesul la educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități.

Prima televiziune care s-a conformat a fost Pro TV, mesajul fiind difuzat în premieră duminică, urmând ca zilele acestea și ceilalți difuzori să dea curs deciziei CNA și să transmită același mesaj.

 

Maria Mădălina Turza

Președintele CEDCD, Maria Mădălina Turza, a precizat că este pentru prima dată când în România se desfășoară pe canalele radio-tv o campanie de interes public pentru promovarea accesului la educație al copiilor cu dizabilități, precizând că nu aceștia sunt problema, ci sistemul care nu este suficient pregătit să îi integreze.

Cred sincer că acesta este un moment istoric, deoarece legitimăm şi punem pe agenda publică dreptul fundamental al copiilor cu dizabilităţi la educaţie incluzivă. Era absolut necesar un astfel de mesaj pro-activ, deşi dreptul exista prin lege, deoarece societatea românească poartă încă urmele adânci ale prejudecăţilor înrădăcinate, care ridică bariere de netrecut în calea accesului la educaţie pentru copiii noştri. Este imperios necesar ca noi toţi să înţelegem faptul că aceşti copii au dreptul să înveţe în orice şcoală, alături de copiii tipici. Iar atunci când prejudecata sau teama ne împing să reacţionăm negativ, să ne gândim serios că încălcăm un drept instituit prin lege. Este adevărat că sistemul românesc de educaţie mai are paşi importanţi de reformă structurală de făcut pentru a asigura incluziunea, însă noi avem obligaţia morală şi legală să sprijinim acest proces, nu să ridicăm bariere suplimentare”, a mai declarat aceasta.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*