Premiera medicala nationala si doua vieti salvate, la Timisoara

20 de medici, din doua spitale, s-au mobilizat, timp de 20 de ore, si au salvat viata unei tinere insarcinate care suferise o disectie acuta de aorta si pe cea a copilului pe care il purta in pantece.

 

operatieDincolo de performanta medicala unica pana in prezent in Romania, este de admirat efortul unei echipe medicale de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara si de la maternitatea Odobescu din oras, care a petrecut 20 de ore in sala de operatie, luptandu-se sa salveze viata unei paciente insarcinate in luna a saptea si a copilului, fortat astfel sa vina pe lume inainte de termen. Viata tinerei de 25 de ani era pusa in mare pericol din cauza unei disectii acute a aortei, medicii punandu-i in vedere faptul ca sansele sale de supravietuire erau mai mari daca renunta la sarcina. Desi a fost informata ca starea sa este critica, iar faptul ca era insarcinata complica foarte mult lucrurile, tanara le-a spus medicilor ca nu doreste sa renunte la sarcina, asumandu-si astfel orice risc doar pentru a salva viata copilului.

Desi era vorba de un caz unic pana la acel moment in Romania, medicii i-au respectat decizia si au hotarat sa efectueze imediat doua interventii chirurgicale vitale pentru supravietuirea pacientei dar si a copilului pe care urma sa il aduca pe lume.

Pacienta fusese internata initial la spitalul judetean din Deva, insa dupa ce medicii de aici si-au dat saeama ca este vorba in cazul sau de o afectiune grava la nivelul inimii, au luat legatura cu colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, tanara fiind ulterior transferata aici cu o ambulanta.

 

operatieMedicii de aici au constatat ca suferise o fisura la nivelul aortei, prin care se pierdea sangele pompat de inima, iar cu orice ora ce trecea sansele de supravietuire se diminuau. In astfel de cazuri, se impune efectuarea de urgenta a unei interventii chirurgicale pentru repararea inlocuirea segmentului de aorta afectat, in caz contrar existand riscul de deces provocat de o hemoragie interna. Cum deja trecusera cateva ore de la aparitia fisurii aortice, tinerei i s-a adus la cunostinta faptul ca se afla intro situatie critica, iar faptul ca este insarcinata ii diminueaza considerabil sansele de dupravietuire. Medicii i-au precizat ca renuntarea la copilul pe care il purta in pantece ar fi insemnat sanse mai mari de supravietuire pentru ea, insa tanara a refuzat aceasta varianta, preferand sa-si riste viata pentru a o salva pe cea a copilului.

 Medicii cardiologi din cadrul institutului de la Timisoara au luat legatura cu specialistii neonatologi, iar in scurt timp s-au implicat impreuna intr-un adevarat maraton chirurgical, ce avea sa se intinda pe durata a 20 de ore. Astfel, o echipa de medici neonatologi condusa de medicul Dorin Grigoras, a inceput operatia de cezariana, in timp ce cardiologii monitorizau indeaproape starea pacientei, fara sa poata interveni in acele moment pentru repararea fisurii, care presupunea inlocuirea portiunii de aorta afectate.

 

maternitate incubator bebeFetita nascuta prematur a fost apoi transferata la maternitatea spitalului municipal, dupa care cazul a fost preluat de chiirurgii cardiovasculari, care au trecut la repararea aortei din care se pierduse deja o cantitate mare de sange. Acest gen de interventie este una dintre ceel mai complexe operatii cardiovasculare, presupunand oprirea circulatiei sangelui pentru 10-15 minute si inlocuirea segmentului de aorta fisurat. In cazul in care copilul nu ar fi fost scos inaintea acestei interventii, acesta nu ar fi supravietuit, in conditiile in care circulatia sangelui in organismul mamei ar fi fost oprita, si din aceasta cauza s-a impus operatia de cezariana efectuata anterior.

In total, 20 de medici chirurgi, cardiologi, anestezisti, neonatologi, obstetricieni sau de la alte specialitati s-au mobilizat pentru acest caz, reusind in final sa salveze viata pacientei si a fetitei venite pe lume prematur, consemnand totodata si o premiera medicala romaneasca. Tanra de 25 de ani se simte bine la acest moment, cand au trecut cateva zile de la operatie, iar despre fetita sa, neonatologii supun ca inca se afla intr-o situatie delicata, dat fiind faptul ca a fost adusa pe lume la varsta de 29 de saptamani, fiind nevoie sa ramana o vreme in incubator.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Dan spune:

    Nu e premiera. La Iasi a fost în caz similar Cu ani in urma.

Adaugati un comentariu


 

*