Premieră națională în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent

Astăzi a fost lansată oficial o aplicație care folosește inteligența artificială și algoritmi, cu ajutorul căreia 200 de copii insulino-dependenți vor scăpa de înțepăturile zilnice pe care trebuie să le suporte, pentru măsurarea glicemiei.

 

În scurt timp, 200 de copii cu diabet insulino-dependent din București și 28 de județe ale țării vor fi scutiți de chinul înțepăturilor în deget pe care trebuie să le suporte chiar și de mai multe ori pe zi, pentru testarea nivelului de glicemie din sânge. Aceștia vor fi primii beneficiari ai unei metode moderne, implementate în premieră în România, care permite renunțarea la testele clasice zilnice pentru monitorizarea glicemiei.

Noua metodă constă într-o aplicație implementată în cadrul unui sistem de telemedicină, care folosește inteligența artificială și algoritmi pentru a monitoriza nivelul glicemiei micilor pacienți. Și sistemul de telemedicină folosit este unic în țară, este vorba despre primul Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România.

Implementarea acestui proiect, cât și dezvoltarea aplicației cu ajutorul căreia va fi monitorizat nivelul de glicemie al celor 200 de copii insulino-dependenți a fost posibilă datorită donației de 414.000 de lei din partea fundației Vodafone, în cadrul unui program ce finanţează proiecte care folosesc tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi pentru a genera schimbarea în bine în societate.

 

În cazul de față, integrarea inteligenţei artificiale în tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica şi va creşte performanţa procesului de calculare şi ajustare a dozelor de insulină pentru fiecare pacient.

Acesta este un proces continuu, ce presupune, pe lângă durerea cauzată de înțepături, și includerea unei cantităţi foarte mari de date. În prezent, colectarea şi analizarea acestor date revine copiilor aflaţi sub tratament, respectiv părinţilor acestora, însă, cu ajutorul noii aplicații această sarcină va fi preluată de sistemul de telemedicină în diabetul pediatric.

Procesul de implementate a aplicației va fi monitorizat de un medic diabetolog, care va urmări și optimizarea acesteia, asigurându-se astfel că nu vor apărea erori care să pună în pericol viața pacienților.

 

Proiectul aparține asociației Sprijin pentru Diabet, al cărei președinte, Mihaela Vlăiculescu, spune că speră „ca rezultatele obţinute să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare şi tratament, care să aducă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cât mai mulţi pacienţi din întreaga ţară”.

La rândul său, directorul fundaţiei Vodafone, Angela Galeta, a declarat cu ocazia lansării aplicației că utilizarea utilizarea ei va permite „ajustarea corectă, informată, personalizată şi sigură a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii şi includerea în acest sistem a unui număr mare de pacienţi”.

Parteneriatul dintre cele două organizații datează din anul 2015, până în prezent suportul acordat pentru îngrijirea copiilor insulino-dependenţi incluzând achiziţia a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei şi 20 de pompe de insulină wireless. Până în prezent, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,2 milioane de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*