Prima sectie de Angiologie Pediatrica din Europa de Est, inaugurata joi la Bucuresti

Centrul de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES propune astfel o alternativa la chirurgia cardiaca traumatizanta, prin proceduri minim invazive, disponibile pana acum doar in strainatate.

 

Inaugurare Angiologie Pediatrica ARES

Inaugurare Angiologie Pediatrica ARES

In timp ce Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii este in plina desfasurare si face progrese, la Bucuresti a fost inaugurata, ieri, o sectie unica in Europa de Est, ce propune o metoda de interventie minim invaziva in cazul malformatiilor cardiace la copii, ca alternativa la interventiile chirurgicale clasice, in care se specializeaza in prezent mai multi medici romani, sub indrumarea specialistilor italieni. Este vorba despre prima sectie de Angiologie Pediatrica functionala in Europa de Est,  deschisa in cadrul Centrului de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES.

Inaugurarea noii sectii a coincis si cu efectuarea primei interventii, cu aceasta ocazie fiind operat, prin metoda angiologiei pediatrice, un copil de sase ani si jumatate care suferea de o malformatie congenitala cardiaca, interventia decurgand fara probleme, iar starea pacientului fiind buna dupa operatie. In urmatoarele zile sunt programate alte 8 operatii, cinci dintre pacienti fiind copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 17 ani. Medicul Rares Nichifor, seful sectiei de Angiologie Pediatrica spune ca deschiderea sectiei si efectuarea primelor interventii constituie inceputurile unei noi ramuri in medicina romaneasca.

 

dr. Oren Iancovici

Dr. Oren Iancovici

La randul sau, medicul Oren Iancovici, directorul Centrului de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, spune ca metoda folosita in sectia nou inaugurata a mai fost aplicata de echipele de specialisti ai centrului in spitale din Bucuresti si Suceava, fiind operati pe cord prin interventii minim invazive 2.370 de pacienti, dintre care 63 au fost copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 18 ani. Potrivit acestuia, noua clinica propune o alternativa la interventiile chirurgicale clasice, care sunt mai traumatizante in cazul copiilor, „operatiile fara bisturiu” avand o rata de succes de 95 la suta , iar recuperarea pacientilor necesitand intre 24 si 48 de ore. „Organismul copilului reactioneaza altfel decat cel al adultului. Ori, in Romania, estimam ca sunt aproximativ 15.000 de copii cu varste pana la 18 ani care sufera de malformatii congenitale netratate. Dupa ce echipele ARES din Bucuresti si Suceava au efectuat cu succes 2.370 de interventii minim invazive, am considerat ca este esential sa investim intr-o sectie dedicata Angiologiei Pediatrice si sa aducem la un loc medicii cu cea mai relevanta experienta in domeniu”, a mai declarat dr. Iancovici.

 

Dr. Rares Nicihifor

Dr. Rares Nicihifor

Aproximativ 10 la suta dintre copii se nasc cu probleme vasculare, in Romania fiind inregistrati anual peste 1.000 de nou-nascuti care vin pe lume cu malformatii cardiace. Conform sefului sectiei de Angiologie Pediatrica, practica medicala arata ca 70 la suta dintre acesti copii pot fi tratati nechirurgical prin interventii minim invazive, ceea ce inseamna sanse mai mari de recuperare si scutirea de o experienta traumatizanta. Principalele malformatii cardiace in cazul copiilor sunt defectul septal si stenoza aortica, acestora adaugandu-li se si alte afectiuni ce pot fi operate fara probleme in cadrul sectiei. „Ne-am propus ca in acest centru sa facem toate tehnicile de diagnostic si terapie, astfel ca intr-un singur loc sa se gaseasca toate solutiile. Sunt multe specialitati medicale implicate in astfel de interventii care trebuie sa fie la un loc”, a precizat medicul Rares Nichifor.

Procedurile efectuate in cadrul centrului, pentru tratamentul malformatiilor congenitale cardiace si arterio-venoase inlocuiesc interventiile chirurgicale invazive, carora li se asociaza un grad ridicat de riscuri si implicatii, sustin reprezentantii Centrului.

 

Dr. Rares Nechifor la Buzau

Dr. Rares Nechifor la Buzau

Echipa ARES s-a aflat, recent, si la Buzau, unde a prezentat unui numar important de medici de familie, medici pediatri, medicii cardiologi, medici de medicina interna si farmacisti, detalii despre cardiologia interventionala, studii de caz si au discutat impreuna despre ce se poate face pentru a veni in sprijinul pacientilor prin tehnici moderne si sigure, care sunt beneficiile unor astfel de proceduri si costrile pe care le implica.

Medicii buzoieni au aflat astfel, chiar de la dr. Rares Nechifor, ca pot prezenta pacientilor lor alternativele pentru care pot opta in cazul necesitatii unor interventii complicate, chirurgia si mai ales cardiologia interventionala dispunand la ora actuala de o serie de proceduri minim invazive care nu se regasesc in chirurgia clasica si care permit pacientului o recuperare mult mai rapida. Astfel sunt mult reduse si costurile finale, prin faptul ca necesita o perioada mai scurta de spitalizare, o perioada mai scurta de recuperare si mai putin tratament postoperator, persoana asupra careia a avuit loc interventia redevenind intr-un timp mult mai scurt apta sa-si reia activitatile cotidiene obisnuite.

 

Dr. Dan Deleanu

Dr. Dan Deleanu

La evenimentul inaugural de joi au participat dr. Rares Nechifor – medic primar radiolog, supraspecializat in neurologie interventionala, sef sectie Radiologie Interventionala ARES Bucuresti, prof. dr. Basil Thanopoulos – medic primar cardiolog, supraspecializat in inchiderea percutana a malformatiilor congenitale cardiace pediatrice, dr. Dan Deleanu – medic primar cardiolog, supraspecializat in cardiologie intervenționala, dr. Oren Iancovici – CEO Centrele de Excelenta ARES dar si pacienti operati in cadrul acestui centru, dornici sa-si spuna povestea.

Specialistii ARES au realizat pana in prezent mai multe premiere pentru angiologie, atat la nivel national cat si in Europa de Est, inclusiv rezolvarea unui defect septal atrial prin amplasarea celui mai mare dispozitiv disponibil in lume, de 4 cm si inchiderea a doua malformatii in cadrul aceleiasi interventii, in 2013.

Pana in prezent, echipa de specialisti de la aceasta clinica a realizat mai multe premiere pentru angiologia din tara si Europa de Est, printre care se numara rezolvarea unui defect septal atrial prin amplasarea celui mai mare dispozitiv disponibil in lume (4 cm) si inchiderea a doua malformatii in cadrul aceleiasi interventii.


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*