Prime de instalare pentru medici si credite garantate pentru dotarea cabinetelor

Acestea sunt prevederile unui ultim proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor in mandatul precedent, care asteapta aprobarea noului Guvern si ar putea fi pus in aplicare si la nivelul judetului Buzau.

 

asistenti medicaliPe langa proiectul de ordonanta privind plata garzilor rezidentilor, fostii responsabili din Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante au lasat „mostenire” noului Executiv un proiect de ordonanta ce nu a putut fi aprobat in mandatul lui Dacian Ciolos, intrucat implica alocarea suplimentara de fonduri pentru cheltuieli de personal si a fost finalizat cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri, nefiind indeplinite astfel conditiile legale pentru a fi adoptat.

Proiectul are ca scop diminuarea crizei de medici din judetele care se confrunta cu aceasta problema si propune doua masuri distincte pentru atragerea medicilor in aceste zone si determinarea acestora de a profesa aici, pe o perioada de cel putin cinci ani.

Astfel, conform documentului legislativ elaborat de Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor, medicii ar urma sa primeasca prime de instalare daca vor accepta sa lucreze in zonele cu deficit de personal, beneficiind totodata si de unele facilitati pentru a contracta imprumuturi in vederea utilarii cabinetelor.

 

rezidenti - medici tineriPrima dintre masurile elaborate presupune acordarea unui numar de 1.000 prime in valoare de 45.000 de lei neimpozabili (echivalentul a 10.000 de euro) pentru medicii care se stabilesc timp de 5 ani in judetele cu deficit de medici in specialitatile medicina de familie, pediatrie si anestezie terapie intensiva si isi desfasoara activitatea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In acest sens, lista judetelor cu deficit de specialisti din domeniile mentionate ar urma sa fie stabilita anual prin ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

O alta facilitate prevazuta in proiectul de ordonanta se refera la implementarea unui mecanism de garantii de stat pentru creditele acordate medicilor de institutiile de credit, in vederea asigurarii spatiilor destinate desfasurarii activitatii medicale, necesarului de dotare cu aparatura performanta, finantarii nevoilor profesionale ale medicilor, achizitiei de praxis si finantarii capitalului necesar pentru a oferi un act medical de calitate.

 

medic scolarContractul de garantare ar urma sa fie incheiat intre beneficiarul creditului, institutia de credit finantatoare si Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in calitate de mandatar al statului roman prin Ministerul Finantelor Publice.

In expunerea de motive care insoteste proiectul, este mentionat si judetul Buzau printre zonele in care se resimte acut criza de medici. Raportul se bazeaza pe datele centralizate la nivelul CNAS in 2016, si arata ca in judetele Buzau, Neamt, Vaslui, Calarasi si Cluj exista un deficit important de medici de familie, raportat la numarul total de locuitori, deficit de peste 40 de medici. De asemenea, exista deficit si in randul medicilor din alte specialitati, la nivelul unitatilor sanitare si ambulatoriilor de specialitate.

Cel putin in ultimul an, eforturile responsabililor de la Spitalul Judetean Buzau de a reduce acest deficit de medici s-au dovedit zadarnice, la concursurile organizate in mai multe randuri prezentandu-se foarte putini candidati.

Noile masuri propuse de proiectul de ordonanta poate vor avea darul sa ii atraga pe medici si catre aceste zone, insa ramane de vazut daca noul guvern va acorda atentie proiectului inaintat spre aprobare si il va adopta, sau daca se va concentra exclusiv pe propriul program de guvernare, venind cu propriile solutii pentru rezolvarea crizei de personal.

 


Adaugati un comentariu


 

*