Primele trei transplanturi medulare realizate la Institutul Oncologic din Cluj
Prin procedurile de transplant autolog, realizate în premieră în Clinica de transplant medular a unității medicale, medicii clujeni au salvat doi pacienți cu mielom multiplu și o pacientă cu limfom non Hodgkin compozit agresiv.
Medicii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) au realizat primele trei transplanturi medulare din istoria unității medicale, proceduri revoluționare care au marcat un moment istoric, de referință pentru institut, și un pas important pentru tratamentele oncologice din România, prin care pacienților li se oferă o șansă la viață, au anunțat luni, reprezentanții institutului, într-o conferință de presă.
Spațiul în care funcționează Centrul de transplant medular are un etaj dedicat în cadrul Secției de Hematologie, inaugurată în 2021, și a fost dotat corespunzător, pentru a deveni funcțional. „Împreună cu colegii din aparatul administrativ și cu echipa medicală a Secției de hematologie am făcut permanent eforturi, astfel încât să ajungem la acest moment istoric”, a declarat în conferința de presă, managerul IOCN, Cătălin Vlad, citat de presa locală.
În cadrul institutului a fost înființată și o bio-bancă de celule stem hematopoietice, iar personalul medical a urmat un program intens de specializare, atât în țară cât și în străinătate, a mai spus Vlad, care le-a mulțumit pentru implicare prof. dr Mihnea Zdrenghea, șeful secției Hematologie, echipei medicale a Institutului Clinic Fundeni, condusă de prof. dr. Alina Tănase, pentru sprijin și îndrumare, iar Agenției Naționale de Transplant (ANT) și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru sprijinul oferit în obținerea acreditării Centrului de transplant medular.
Potrivit managerului IOCN, procedurile de transplant au început în vara anului trecut, iar până acum au fost finalizate cu succes trei transplanturi medulare, costurile fiind acoperite din veniturile proprii ale spitalului. „Vom crește capacitatea și ne propunem să ajungem la 100 de astfel de proceduri pe an și să introducem noi tehnici de transplant”, a anunțat managerul IOCN. De terapia celulară vor putea beneficia pacienții IOCN, ai secțiilor din alte spitale clujene, dar și din alte județe. În spitalele din Europa, costul total al unui transplant autolog cu spitalizarea aferentă se ridică la 60.000- 80.000 de euro.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a subliniat, într-o intervenție online, importanța acestei activități pentru IOCN și a precizat că transplantul medular reprezintă o prioritate națională. „Este un parteneriat cu profesioniștii de la IOCN, sperăm să facem de acum curentă activitatea de transplant medular. Este nevoie de o campanie de donare de organe la nivel național. Succesul acestui demers profesional trebuie felicitat”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătății a mai spus că este de dorit ca alte tipuri de transplant și accesul la soluții terapeutice revoluționare, precum utilizarea celulelor CAR-T, să se poată realiza și la Cluj, subliniind că „apropierea serviciilor de sănătate de pacient este esențială și, pentru că discutăm de afecțiuni oncologice, cu atât mai mult lucrul ăsta face parte dintr-o strategie a Ministerului Sănătății, de realizare a unor centre de excelență regionale care să poată să rezolve toate aceste tipuri de intervenții, cât mai aproape de pacienți, și în mod evident IOCN este recunoscut în acest sens”.
Dr. Mihnea Zdrenghea a explicat că pentru pentru ca transplantul medular să poată fi realizat este necesară o compatibilitate familială, dar procedura poate fi realizată și cu ajutorul celulelor stem de la donatori neînrudiți, care pot fi selectați printr-o simplă donare de sânge. Subliniind că deși „există și la noi un registru de donatori neînrudiți, numărul potențialilor donatori e redus”, medicul clujean a invitat cât mai mulți români să se înscrie în acest registru, menționând că procedura are ca scop prelungirea perioadei de remisie a bolii și creșterea calității vieții pacienților.
Dr. Zdrenghea a mai spus că transplantul autolog deschide oportunități uriașe pentru medici și pacienți, iar „terapia celulară nu înseamnă doar transplant autolog, cea mai frecventă procedură, dar deschide niște porți fabuloase. Este vorba de noile abordări în transplantul alogenic, de transplantul alogenic haploidentic, de terapia celulară cu celule CART-T și de toate abordările imunohematologice și imunooncologice”.
Chirurgul toracic Patriciu Achimaș-Cadariu, fondatorul secției Hematologie, a vorbit despre importanța investițiilor în medicină, menționând că „nici o investiție nu se justifică dacă nu se finalizează cu ajutor adus pacienților”, subliniind că secția este rezultatul eforturilor întregii echipe manageriale și a întregii echipe de profesioniști ai secției. „În cei peste 10 ani de la înființare a fost mai mult decât consecvență și profesionalism, în unele momente a fost chiar încăpățânare. Și tot ceea ce contează este că pacienții noștri sunt în viață și sunt bine. Aceasta este rețeta și la nivel local și la nivel național”, a afirmat dr. Achimaș-Cadariu.
În opinia sa, procedura de transplant medular este o premieră medicală pentru Cluj, dar în același timp o confirmare a faptului că „Clujul medical există și funcționează, iar IOCN este un vârf al medicinii”.
Dr. Laura Jimbu, medic al echipei de transplant, a precizat că, pentru ea, transpantul medular a însemnat „stres, multă muncă și organizare, dar și mult entuziasm”.
Două paciente care au beneficiat de transplant medular au fost prezente la conferința de presă și se declară recunoscătoare că li s-a oferit o nouă șansă la viață.
Larisa are 20 de ani, este din județul Bihor și a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin, în 2023, iar Ildiko, de 51 de ani, din Cluj-Napoca, diagnosticată cu mielom multiplu în 2018, a beneficiat de transplant medular după recidiva bolii, în vara anului trecut.
Ambele paciente spun că au avut „cea mai mare încredere în medicii de la IOCN” și s-au simțit bine după procedură, iar „perioada de recuperare decurge bine”.
Transplantul medular sau transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură medicală prin care se înlocuiesc celulele stem hematopoietice din măduva osoasă a unui pacient, având ca scop tratarea afecțiunilor hematologice grave sau oncologice. Celulele stem hematopoietice sunt esențiale pentru producerea celulelor sanguine, inclusiv globule roșii, albe și trombocite.