Primul Congres de Cataracta si Chirurgie Refractiva din Romania

Evenimentul are loc la Bucuresti, in atmosfera elitista a hotelului Pullman, iar printre principalii organizatori se numara si medicul chirurg oftalmolog buzoian Calin Tataru, in calitate de presedinte al Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva.

 

operatie tataru 2Incepand de astazi, pana pe data de 22 iunie, la Bucuresti se desfasoara lucrarile primului Congres de cataracta si chirurgie refractiva din Romania, manifestare stiintifica la care participa peste 400 de medici specialisti, asistenti medicali si reprezentanti ai unor firme din domeniul oftalmologic, cu participare internationala. Congresul este organizat de Societatea Romana de Cataracta si Chirurgie Refractiva, al carei presedinte este medicul buzoian Calin Petru Tataru, care efectueaza interventii chirurgicale atat in Bucuresti cat si in cadrul clinicii OPTIMED Buzau.

In cadrul Congresului de la Bucuresti, care are loc intr-o atmosfera elitista, va fi lansat primul Ghid National de Cataracta prin care se incearca sa se aduca si in Romania „o standardizare” in diagnosticul si tratamentul acestei boli. Totodata va fi organizata si Academia ESCRS, manifestare stiintifica cu traditie a Societatilor Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva.

 

Dr. Calin Tataru

Dr. Calin Tataru

Referindu-se la congresul organizat in premiera in Romania, presedintele SRCCR, dr. Calin Tataru a subliniat ca „subiectele principale sunt in general subiecte fierbinti care tin de ultimele tendinte, atat in operatia de cataracta, cat si in operatiile refractive, cele care ne ajuta sa operam miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Ne-am dorit o participare larga si chiar am facut eforturi sustinute ca numeroase nume din Europa sa ajunga si la acest congres. Avem aproximativ 10 speakeri internationali care vin din Marea Britanie, Turcia, Franta, Germania, Italia si Croatia. Sunt specialisti de renume in microspecialitatea pe care o reprezinta si prezenta lor aici incearca sa ridice nivelul stiintific al congresului. Pe langa acestia avem numerosi participanti din tara, pentru ca dorim sa aratam ca oftalmologia romaneasca se ridica in prezent la nivelul oftalmologiei mondiale. Am incercat ca toate materialele congresului sa fie bilingve, atat in romana, cat si in engleza”.

 

Calin Tataru _0931Totodata, in calitate de gazda, medicul buzoian s-a aflat printre printre primii care au luat cuvantul in cadrul congresului, ocazie cu care a prezentat o statistica ingrijoratoare, referitoare la frecventa cataractei in randul romanilor. Conform unor studii citate de dr. Calin Tataru, incidenta cataractei este destul de ridicata in Romania, anual fiind operate aproximativ 55.000 de cazuri. Necesarul este insa mai mare decat atat, medicul estimand ca ar trebui operate 70-80 de mii de cataracte pe an. „Sunt multi pacienti care, probabil din diferite considerente, dar in mod deosebit economice, se prezinta mai tarziu la doctor si operatia este putin intarziata. Cataracta nu are o cauza precisa, desi cu siguranta exista o determinare genetica, dar in afara acestui lucru sunt in principiu factori pe care noi ii cunoastem, dar care nu stim cum actioneaza individual, sa putem prezice ca pacientul face sau nu cataracta”, a precizat medicul oftalmolog Calin Tataru, in deschiderea lucrarilor Congresului.

 

Tataru_0997Presedintele Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva afirma ca desi cataracta apare mai frecvent dupa varsta de 60 de ani,  sunt nenumarate cazuri in care operatia se face mult mai devreme, chiar si in jurul varstei de 30 – 40 de ani si chiar la copii. El insusi ajuta sute de pacienti sa-si recapete vederea, anual, atat la Bucuresti cat si la OPTIMED Buzau unde face echipa cu medicul chirurg oftalmolog Marian Burcea si medicul anestezist Victor Ionita.

„Este o afectiune raspandita la toate varstele si abordarea ei este diferita in functie de varsta. Prevalenta bolii la varstele sub 45 de ani este destul de scazuta”, a mai declarat  chirurgul  Calin Tataru. In acest sens, in cadrul congresului va fi lansat primul ghid national de cataracta, care incearca sa aduca si in Romania „o standardizare” in diagnosticul si tratamentul acestei boli.

 

congres cataractaIntre moderatorii si speakerii evenimentului regasim, alaturi de dr. Calin Tataru, nume de marca ale chirurgiei oftalmologice romanesti si europene, precum prof. dr. Monica Pop, prof. dr. Dorin Chiselita, dr. Monica Gavris, dr. H. Stanca, conf. dr. Cristina Nicula, dr. Daniela Selaru, dr. A. Filip, dr. Ozana Moraru, dr. Alina Ciocalteu, dr. Daniela Munteanu, conf. dr. Alina Cherecheanu, dr. Catalina Pacurar, dr. B. Chercota, dr. T. Tomi, dr. G. Anghel, dr. A. Stefanescu Dima, dr. Dorin Nicula, conf. dr. Karin Horvath, dr. V. Rusu, dr. Richard Packard – Marea Britanie, dr. Bekir Aslan – Turcia, prof. dr. J. Nolan – Irlanda, dr. C. Carbonara – Italia, dr. Buket Ayoglu – Turcia, dr. E. Gabison – Franta, dr. Marena Loehr – Germania, dr. S. Taneri – Germania, dr. Maja Bohac – Croatia.

 


Adaugati un comentariu


 

*