Primul pas catre infiintarea centrelor medico-sociale, in comunitatile defavorizate

Beneficiarii serviciilor oferite in cadrul acestor structuri vor fi in special persoane vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

In ultima sedinta de Guvern a fost adoptata o ordonanta care creaza cadrul legal pentru infiintarea mai multor centre comunitare integrate la nivel local. In cadrul acestora ar urma sa se asigure servicii medicale si sociale unor categorii de persoane defavorizate. Ideea acestui proiect a aparut in timpul guvernarii Ciolos, fiind conceputa in cadrul Directiei de Asistenta Medicala a Ministerului Sanatatii. Proiectul a fost depus la Senat, pentru a urma parcursul legislativ firesc, insa a fost clasat, in contextul schimbarilor survenite la nivel politic, dupa 11 decembrie 2016.

Florian Bodog, actualul ministru al Sanatatii, culege acum  laurii, dupa ce a preluat proiectul, dar spune ca i s-a adus unele modificari si imbunatatiri, dupa care a fost promovat ca ordonanta de urgenta. „Prin aceasta ordonanta ne propunem sa indreptam o nedreptate care se intampla in ziua de azi, eliminand diferenta dintre urban si rural in ceea ce priveste accesul populatiei la servicii de sanatate. Practic, ne dorim sa asiguram cat mai multor oameni accesul la servicii de sanatate performante. Ii avem in vedere indeosebi pe cei aflati in saracie, carora le este mai greu sa mearga la medic. De exemplu, somerii, persoanele din comunitatile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afectiuni cronice”, a precizat ministrul Sanatatii.

 

copii saraciPotrivit acestuia, astfel de centre integrate, care vor asigura servicii medico-sociale, vor fi infiintate la nivelul fiecarei comunitati defavorizate din tara, reunind astfel resursele Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii. Concret, 1.520 de asistenti comunitari si 482 de mediatori sanitari, care activeaza in prezent in respectivele comunitati, isi vor uni fortele in cadrul centrelor integrate.

Pentru infiintarea acestor structuri s-au alocat 355 de milioane de euro, finantarea urmand a se face prin Programul Operational Regional. Beneficiarii serviciilor oferite in cadrul acestor centre  vor fi  cu precadere persoane vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural si grupurile vulnerabile reprezentate de persoane cu nivel economic sub pragul saraciei, aflate in somaj, cu afectiuni cronice, cu risc de excluziune sociala.

 

medici de familie zone defavorizateConform ordonantei mentionate, activitatile desfasurate in domeniul asistentei medicale comunitare vizeaza furnizarea de servicii medicale de profilaxie catre membrii comunitatii, servicii de promovare a sanatatii in comunitate prin educatie pentru sanatate, identificarea riscurilor pentru sanatate si a persoanelor si grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social.

Alte activitati se refera la consilierea medicala si sociala, directionarea si monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile catre serviciile medico-socio-educationale, asistenta la domiciliu a gravidei, a nou-nascutului si mamei, a pacientului cronic si a varstnicului, complementar asistentei medicale primare, secundare si tertiare.

Ar mai exista problema atragerii medicilor pentru a lucra in astfel de centre, stiut fiind nici spitalele mari nu au specialisti, iar zonele defavorizate sunt cu atat mai putin sau deloc atractive pentru acestia. Florian Bodog sustine ca medicii vor fi convinsi „printr-o politica salariala corespunzatoare”, insa ramane de vazut in ce masura specialistii vor agrea acest argument.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*