Procesul Pfizer contra României în cazul achiziției de vaccinuri a început cu o amânare

20 februarie 2024 | 0 comentarii |

Gigantul farmaceutic cere peste 550 de milioane de euro României, motivând că la începutul anului 2022, țara noastră a comandat zeci de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid pe care nu le-a mai plătit.

 

La jumătatea lunii ianuarie, Pfizer și BioNTech anunțau că au înregistrat, la Bruxelles, o acțiune în instanță împotriva României, prin care se cere țării noastre să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, pe care statul român nu le-a mai achiziționat. Aavocații statului român, de la o casă de avocatură din România și una din Belgia, au solicitat amânarea procesului, iar aceasta a fost acceptată de judecătorii belgieni. „În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, promovată de către reclamanții Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană, precizăm că în cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor, a anunțat Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat de presă, publicat în seara zilei de marți, 20 februarie.

 

Potrivit calendarului procedural, a fost stabilit „un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024. Nu este stabilit un termen clar pentru audieri”, precizează MF, care menționează că „de asemenea, România a informat instanța că au fost reglate chestiunile vizând reprezentarea în litigiu, indicându-se preluarea cazului de către Ministerul Finanțelor”.

Calendarul procedural agreat este, astfel:

a. RO – 20 lunie 2024

b. Pfizer – 20 August 2024

c. RO – 20 Noiembrie 2024

d. Pfizer – 20 lanuarie 2025

e. RO – 20 Martie 2025.

 

Referitor la procesul dintre Pfizer și România, Ministerul Finanțelor precizează că pe 8 inaurie 2024 Ministerul Sănătății (MS) a primit și înregistrat citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza promovată de Pfizer și BioNTech, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană. Ministerul Sănătății era astfel notificat să se prezinte pe 20 februarie, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles.

Reclamanții au solicitat obligarea României la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 RON, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanțare a BCE plus 5 puncte și obligarea României la plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare și a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO (sumă de bază pentru creanțele evaluabile în bani).

 

Potrivit Ministrului de Finanțe, litigiul a fost inițiat în contextul în careComisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre a încheiat cu contractanții Pfizer Inc. și BioNTech Manufacturing GmbH (reclamanți), acordul de cumpărare în avans pentru opțiunile de dezvoltare, producție, cumpărare cu prioritate și furnizarea unui vaccin de succes împotriva Covid-19, înregistrat cu nr. SANTE/2020/C3/043-S12.838335 și Acordurile de cumpărare SANTE/2021/C3/005 și respectiv SANTE/2021/03/2020. Ulterior, prin Memorandumul aprobat la 01.02.2024, Guvernul României a împuternicit Ministerul Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr. F5331-23”.

În urma unei analize a avocaților specializați care asigură reprezentarea ministerului în fața Tribunalelor arbitrale în litigiile derulate după regulile de procedură arbitrală ICSID, dar şi de Regulile de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional și a ofertelor primite, Ministerul Finanțelor a selectat o casă de avocatură din România și casa de avocatură din Belgia care reprezintă și Polonia în procesul cu Pfizer, care se judecă și cu Polonia și Ungaria.

 

Potrivit Pfizer, România a semnat, pe 7 ianuarie 2022, un contract pentru achiziția a 39.099.623 de doze de vaccin Pfizer BioNTech, care urmau să fie livrate în cantități specifice, în fiecare lună, până în iunie 2023. După câteva zile însă, România a solicitat realocarea dozelor sau amânarea livrărilor. Astfel s-au vândut către Germania și Ungaria 6,5 milioane de doze și a fost împrumutată Portugalia cu 350.000 de doze. Ulterior, în România au mai fost livrate peste 3,5 milioane de doze, iar aproape 29 de milioane de doze au rămas comandate și neplătite.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că la nivelul Uniunii Europene „exista un contract cadru şi, periodic, Comisia Europeană oferea fiecărui stat membru o cotă-parte din tranşele de producţie. În termen de 5 zile trebuia să spui «DA, vreau să iau acea tranşă» sau «NU vreau să iau acea tranşă». Cred că undeva a fost un pic de grabă sau poate mai multă – nu ştiu, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, situaţia atunci era poate diferită – s-au cumpărat pentru 2 ani în avans aproape 39 de milioane de doze de vaccin”, a explicat ministrul.

 

Ministrul Rafila spune că suma cerută de Pfizer, de peste 564 de milioane de euro (echivalentă cu un sfert din bugetul pe anul în curs al Ministerului Sănătății), este una „foarte mare” și nu cunoaște „toate detaliile legate de contractul inițial încheiat de CE cu firmele furnizoare. Firma care reprezintă România va avea acces pentru că reprezintă un element important. A avut un anumit grad de confidențialitate”, dar speră ca în procesul de la Bruxelles „să avem succes.

Achizițiile de vaccinuri anti-Covid sunt cercetate și în România, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care pe 23 noiembrie 2023, au cerut ridicarea imunității pentru trei foști oficiali ai Guvernului – fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate în achiziția unor cantități de vaccinuri Covid-19 mai mari decât avea nevoie țara noastră, în mai multe rânduri, deși aveau posibilitatea să refuze livrările suplimentare, cauzând astfel un prejudiciu de 1 miliard de euro, bugetului statului român.

 


Adaugati un comentariu


 

*